Україна звернулася з позовами проти РФ щодо порушень морського права та обмежень транзиту

 

Україна ініціювала арбітражне провадження проти Росії через порушення нею Конвенції ООН з морського права.
Також цього дня, 14 вересня, стало відомо, що Україна звернулася до Світової організації торгівлі із запитом про консультації з РФ щодо обмежень транзиту українських товарів через територію Росії.

“Україна ініціювала арбітражне провадження проти Російської Федерації відповідно до Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права 1982 року (далі – Конвенція) з метою захисту своїх прав як прибережної держави в прилеглих до Криму морських зонах в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці”, – йдеться у повідомленні прес-служби МЗС України.

Україна просить арбітражний трибунал підтвердити її права як прибережної держави та зобов’язати Російську Федерацію припинити міжнародно протиправні діяння у відповідних морських акваторіях, надати Україні відповідні запевнення й гарантії їх неповторення та відшкодувати Україні всі завдані Російською Федерацією збитки.

Зазначається, що від початку незаконної агресії Росії у Криму права України у цих зонах були порушені та узурповані державою-агресором.

“Україна прагне припинення Російською Федерацією порушень положень Конвенції, а також захисту своїх прав у Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці, включаючи права України на природні ресурси континентального шельфу Криму, які належать українському народу”, – наголосили в МЗС.

У дипломатичному відомстві підкреслили, що, попри протести України, Російська Федерація продовжує вчиняти незаконні дії в межах морських зон України. Тому Україна змушена звернутись до арбітражу відповідно до положень Конвенції.

“Приєднуючись до Конвенції, Україна і Російська Федерація погодилися на процедуру врегулювання спорів шляхом арбітражу, рішення якого є обов’язковим до виконання сторонами”, – нагадали в МЗС.

Відтак 14 вересня 2016 року Міністерство закордонних справ України офіційно надіслало МЗС Російської Федерації повідомлення про арбітраж і позовну заяву про ініціювання арбітражного розгляду відповідно до Додатку VII до Конвенції.

Нагадаємо, раніше у середу, 14 вересня, розпорядження МЗС звернутись в арбітраж щодо дотримання Росією Конвенції ООН з морського права дав президент Петро Порошенко.

Читайте також:
Корабель ДПСУ, попри авіацію й флот РФ, зібрав докази діяльності Росії на анексованих газових платформах. ВІДЕО

Також Україна звернулася до СОТ із запитом про консультації з Росією щодо обмежень транзиту українських товарів через територію РФ.
Про це з посиланням на повідомлення російського мінекономрозвитку повідомляє агенція “Інтерфакс-Україна”.

Як відомо, подача такого запиту на консультації – це перший етап подачі позов. У тому випадку, якщо протягом 60 днів консультації ні до чого не приведуть, можна ініціювати створення панелі арбітрів.

“Консультації, які триватимуть протягом 60 днів – обов’язкова досудова стадія вирішення спору. Якщо протягом цього терміну сторони не знайдуть взаємоприйнятного рішення, сторона, яка ініціювала консультації, має право вимагати формування третейської групи. Мінекономрозвитку Росії спільно із зацікавленими відомствами уважно вивчить запит України і аргументи, які містяться в ньому”, – цитує агенція повідомлення російського відомства.

Як відомо, в липні ц.р. Україна закликала Російську Федерацію негайно скасувати необґрунтовані транзитні обмеження і відновити вільний режим транзиту для всіх членів Світової організації торгівлі.
Йдеться про чергові кроки з обмеження транзиту українських товарів через територію РФ до країн Середньої Азії, передусім до Казахстану й Киргизстану.

Україна вважає, що запровадження Росією обмежень щодо транзиту товарів походженням з України економічно й юридично необґрунтоване та призвело до затримок транзиту товарів з України через територію РФ не лише до Казахстану й Киргизії, але й до інших країн Азії.

Читайте також:
Через введені Росією транзитні обмеження 50 українських вантажівок застрягли у РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна