Через введені Росією транзитні обмеження 50 українських вантажівок застрягли у РФ

Міністерство економічного розвитку й торгівлі заявляє про можливі труднощі при транзитних перевезеннях з України через Росію до третіх країн. Про це йдеться в повідомленні Мінекономіки.

“Міністерство економічного розвитку й торгівлі інформує, що 3 липня 2016 був оприлюднений указ Президента Росії від 1 липня №319, який вносить зміни указ Президента РФ від 1 січня 2016 №1 “Про заходи щодо забезпечення економічної безпеки й національних інтересів Російської Федерації при здійсненні міжнародних транзитних перевезень вантажів з території України на територію Республіки Казахстан через територію Російської Федерації”, – йдеться в ньому.

Відповідно до повідомлення, цим указом уводяться додаткові обмеження на транзити через територію РФ товарів походженням з України.

Зокрема, уводиться повна заборона транзиту товарів, які були раніше заборонені до ввезення в Росію.

У повідомленні йдеться, що такі зміни тимчасово можуть викликати повне зупинення транзиту товарів з України через територію РФ, не тільки до Казахстану і Киргизстану, а й до третіх країн.

Пізніше у Мінекономрозвитку повідомили, що Кабінет Міністрів має намір ввести відповідні “дзеркальні” обмеження на торгівлю з Росією й транзит товарів.

Під час брифінгу заступник Міністра також підкреслила, що такі дії Російської Федерації є продовженням економічної агресії проти України. На найближчому засіданні Ради з торгівлі товарами та Генеральної ради СОТ Україна вимагатиме негайного скасування запроваджених обмежувальних заходів РФ. В той же час заступник Міністра наголосила, що вже ведуться переговори з нашими партнерами по СОТ щодо підтримки позиції України у даній ситуації.

На даний момент триває підрахунок збитків, що понесе Україна через запровадження обмежень з боку РФ. Варто враховувати не лише втрати від припинення експорту товарів, але й прибуток, який не отримають українські перевізники за надання своїх послуг.

Запроваджені обмеження, об’єктивно, є торговельною агресією, і Україна не може не вживати заходів у відповідь. Як підкреслила Наталія Микольська, Україна завжди діяла і діятиме відповідно до принципу адекватності – заходи української сторони мають відповідати економічній шкоді, що завдається Україні. Наразі уже готовий відповідний пакет документів. Про які саме заходи з боку Україні йдеться буде повідомлено найближчим часом.

Як повідомив на прес-конференції заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, розглядається новий “Шовковий шлях” як альтернативний транзитний маршрут у разі введення Росією транзитних обмежень, повідомляють “Українські новини“.

“Альтернативні маршрути у нас, на жаль, поки що є тільки у форматі “Шовкового шляху”. Є й варіант використання шляху через транзитні держави в обхід Росії. Звичайно, це зробить собівартість нашої продукції вище, але це реалії нашого ринку”, – заявив він.

Зі слів Омеляна, з української сторони рішення вже відпрацьовано урядом і очікує фактичного застосування обмежень Росією.

Після цього Україною будуть введені абсолютно симетричні дії у відповідь.

Міністр відповів, що зараз у російської сторони є тільки факт президентського указу, але на місцях службовці ще не отримали роз’яснень про те, як його використовувати і діють відповідно до власним розумінням, що призводить до деякого хаосу.

За інформацією прес-служби Національної палати підприємців Казахстану, у російському Смоленську біля кордону з Білоруссю простоює близько 50 машин з українськими вантажами на адресу казахстанських компаній, які затримані через нові обмеження РФ, пише “БізнесЦензор“.

Зазначається, що з 50 машин 10 належать казахстанським перевізникам. Повідомляється, що ці авто перетнули зовнішній кордон ЄАЕС до 1 липня та прибули на контрольний пункт “Червоне” 30 червня.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна