У відкритті “першого офіційного представництва ДНР” у Чехії є провина й українського МЗС, – ЗМІ

 

Відкриття “офіційного представництва” самопроголошеної “Донецької народної республіки”, яке має відбутися в Чехїі 1 вересня, – наслідок провалу роботи МЗС України на чеському напрямку.
Про це пише “Європейська правда” у статті “Дипломати з автоматом”: як донецькі сепаратисти створюють міф про своє консульство в ЄС”.

Як нагадує видання, на перший день осені в чеському місті Острава заплановано урочисте відкриття “Представницького центру ДНР” у Чехії.

“Представницький центр ДНР – це перше офіційно зареєстроване представництво республіки в країнах Європейського Союзу“, – повідомляв раніше сайт dnr-news.

Судячи з фото, наведеного в замітці на сайті сепаратистів, “консулом” “ДНР” має стати громадянка Чехії, мешканка Острави Нела Ліскова.

На своїй сторінці у “Фейсбуці“, а також на сторінці чеської організації  “Народне ополчення” (екстремістської парамілітарної групи, пов’язаної з проросійською праворадикальною партією “Національна демократія”) Ліскова це підтвердила.

Нела Ліскова часто фотографується в "ДНР", також в архіві "консула" є фото в камуфляжі і зі зброєю. Колаж: "Європейська правда"

Нела Ліскова часто фотографується в “ДНР”, також в архіві “консула” є фото в камуфляжі і зі зброєю. Колаж: “Європейська правда”

Формально громадяни інших держав можуть обіймати посаду почесного консула, але це – не той випадок.

Увечері 29 серпня МЗС Чехії оприлюднило офіційну заяву, в якій категорично спростувало інформацію про “консула” чи будь-яку іншу форму “дипломатичного представництва ДНР”.

“Самозвана Донецька народна республіка не може мати акредитоване диппредставництво у Чеській Республіці, оскільки Чехія не визнає її існування”, – наголосили в чеському зовнішньополітичному відомстві.

У заяві також зазначається: якщо буде підтверджено, що Нела Ліскова використовує титул “почесного консула” для своєї популяризації, МЗС “звернеться через офіційні канали, щоб вона негайно припинила використовувати таке означення”.

Як зазначає “ЄП”, на сайті міністерства юстиції Чехії є інформація про організацію з назвою “Zastupitelské centrum DNR” (у перекладі з чеської – “Представницький центр ДНР”), зареєстровану в червні 2016 року.
Статутна мета – “розвиток співпраці Чехії та ДНР у питаннях економіки, торгівлі, культури”.

Засновниками цієї ГО, яку в “ДНР” іменують “почесним консульством”, значаться та сама Нела Ліскова, Вадім Грубеш і Петр Вікторин (всі – громадяни Чехії).

“Юридично це те саме, якби я зареєстрував громадську організацію «Почесне консульство інопланетян з Альфа Центавра». Тобто жодних правових наслідків це не має”, – пожартував у коментарі ЄП чеський журналіст Ондра Соукуп.

консульство-днр-чехії

Згідно з реєстром мін’юсту Чехії, саме в цій будівлі зареєстроване “представництво ДНР у Чехії”. Фото Google Streetview

Згідно зі статутними документами, “представництво ДНР” зареєстроване в халупі у передмісті Острави. Проте офіційна його презентація відбудеться в центрі міста, у готелі Mercure.

Як наголошує “ЄП”, попри всю її комічність, ситуація може виявитися доволі серйозною. Адже на презентацію запрошено багатьох представників чеського політичного бомонду.

Чехія визнає територіальну цілісність України, тому існування таких «почесних консульств» – відверта нісенітниця, навіть якщо заховати їх за маскою неурядової організації”, – заявив депутат чеського парламенту, перший заступник голови партії ТОП-09 Марек Женішек, якому також прийшло таке запрошення.

Проте якщо Женішек на “презентацію” вочевидь не прийде, то щодо багатьох інших чеських політичних та громадських діячів такої певності немає. Адже в цій країні вистачає проросійських політиків, починаючи з президента Мілоша Земана.

Тож є висока ймовірність, що презентація “консульства ДНР” відбудеться за присутності політиків національного рівня. Більше того, як випливає із запрошення, в подіях 1 вересня мають узяти участь “представники влади ДНР”.

Очевидно, що йдеться не про перших осіб цього угруповання, щодо яких діють санкції ЄС, а про когось менш відомого.

І, як зазначає “ЄП”, наразі немає впевненості, чи має чеська влада намір затримувати цю особу. Якщо його чи її не оголошено в розшук, підстав для таких дій у чеських правоохоронців немає.

“Чехія може хіба що не видати візи тим, хто їде на подію, або затримати тих, хто оголошений у розшук. Та якщо туди прийде якась горлівська поетеса, яка розповідатиме про «жахливу київську хунту» – вона має на це право”, – каже Ондра Соукуп.

До того ж “представництво ДНР” є офіційно зареєстрованою в Чехії громадською організацією, тож із цієї точки зору все законно.
До слова, передбачаючи, що “представницький центр ДНР” може бути закритий через свою назву, його організатори одночасно створили ще одну ГО, з назвою “Представницький центр Донецького регіону”.

Та головне, що призвело до такої ситуації, – це провал роботи МЗС України на чеському напрямку, наголошується в статті.

Нагадаємо, з 2012 року посольство України в Чехії очолював Борис Зайчук – брат багаторічного голови секретаріату Верховної Ради Валентина Зайчука.

На посаді голови дипмісії в Чехії Зайчук “уславився”, зокрема тим, що 2014 року посольство  під його керівництвом намагалося визволити з в’язниці екс-радника Януковича Аліхо Фаяда, звинуваченого у співпраці з терористами.

Указ про звільнення Бориса Зайчука президент Петро Порошенко підписав лише 19 серпня 2016 року.

Читайте також:
Чехія прокоментувала наміри сепаратистів відкрити у їхній країні диппредставництво “ДНР”

Проросійське “Народне ополчення” Чехії хоче відкрити в країні “представництво ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна