Чехія прокоментувала наміри сепаратистів відкрити у їх країні диппредставництво “ДНР”

 

Міністерства закордонних справ Чеської Республіки прокоментувало свою позицію щодо заяв самопроголошеної “Донецької Народної Республіки” про створення “дипломатичного представництва” в Остраві.

Раніше низка сепаратистських ЗМІ повідомили, що 1 вересня в Остраві відкриться перше представництво незаконного угруповання “ДНР” в Чеській Республіці.

У свою чергу в Чехії нагадали, що не визнає існування “ДНР”, тому сепаратисти не можуть мати акредитоване дипломатичне представництво.

“Самозвана Донецька Народна Республіка не може мати акредитоване дипломатичне представництво у Чеській Республіці, оскільки Чеська Республіка не визнає її існування, вона не є суб’єктом міжнародного права і Чеська Республіка не має з нею дипломатичних відносин, тому Чеська Республіка не може ні приймати, ні реєструвати їхніх дипломатичних представників”, – сказано в повідомленні.

У Чехії також підтвердили, що в місті Остров є зареєстрована спідка “ДНР”, проте МЗС не має ніякого відношення до неї.

“Те, що деякі називають “дипломатичним представництвом або представницьким центром” самопроголошеної “Донецької Народної Республіки”, є, за нашими даними, тільки зареєстрованою спілкою з розташуванням у місті Острава (“Представницький центр ДНР, записана спілка”), і не можна вважати її як дипломатичне представництво відповідної держави. МЗС з цим центром не має жодних стосунків і не матиме”, – пояснили в МЗС.

Крім того в повідомленні сказано, що на посаду почесного консула країна завжди повинна просити згоду з його діяльністю приймаючої країни. Якщо Чеська Республіка не визнає певну державу, то цілком логічно, що МЗС не може надати свою згоду із діяльністю почесного консула на своїй території, і це не відбулося у даному випадку.

“Що стосується виступу Нелі Ліскової в якості почесної консулки цієї держави, міністерство закордонних справ перевіряє цю ситуацію. Якщо буде підтверджено, що вона використовує цей титул для своєї популяризації, МЗС звернеться через офіційні канали, щоб вона негайно припинила використовувати таке означення”, – сказано в повідомленні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна