Версії замаху на Плотницького: “свої”, сусіди з “ДНР”, Росія… В ЗСУ кажуть, що не причетні

 

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України ймовірною причиною замаху на голову угруповання “Луганська народна республіка” Ігоря Плотницького вважають внутрішнє протистояння.

Про це в ефірі телеканалу “112 Україна” сказав представник ГУР МОУ Вадим Скібіцький.

Він підтвердив інформацію СБУ про те, що на Плотницького було скоєно замах. За інформацією розвідки, він перебуває у важкому стані.

“За нашими оцінками, по-перше, дійсно йде боротьба за розподіл фінансових потоків, за владу на території «ЛНР». А по-друге, почалася реальна передвиборча кампанія до місцевих «виборів» в «ЛНР». За даними військової розвідки, десь наприкінці липня група кандидатів на посаду глави держави перебувала в Москві, де з ними проводили співбесіди та відбір”, – зазначив Скібіцький.

Як запевнив речник адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник, українські військові не причетні до організації замаху на Плотницького.

“Українська сторона не причетна до цього замаху, оскільки це абсолютно позбавлено будь-якої логіки і це не вирішить жодного питання”, – наголосив Мотузяник.

Він також припустив, що, враховуючи історію попередніх замахів на окупованому Донбасі, у випадку з Плотницьким йдеться про банальну боротьбу за владу та перерозподіл сфер впливу.

Реакція читачів у соцмережах на повідомлення про непричетність ЗСУ до замаху на Плотницького

Реакція читачів у соцмережах на повідомлення про непричетність ЗСУ до замаху на Плотницького

Тим часом радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк нагадав, що МВС раніше вже попереджало про підготовку російськими спецслужбами замахів на лідерів так званих республік Донбасу.

“Це ще одне яскраве підтвердження, що таке насправді терористичні «республіки». Ми вже неодноразово упродовж цього року оприлюднювали оперативну інформацію щодо того, що російські спецслужби готують вбивство та усунення й [лідера «ДНР» Олександра] Захарченка, і [лідера «ЛНР» Ігоря] Плотницького”, – сказав Шкіряк.

Він зазначив, що в районах Донбасу, контрольованих бойовиками та російськими окупаційними військами, точиться боротьба між Федеральною службою безпеки РФ та Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу ЗС РФ.

“Насамперед це полягає у спробах контролювати ватажків відповідних терористичних структур та отримувати «відкати» з тих фінансових потоків, які надходять до цих фейкових республік. Власне, цей замах – ще один ланцюжок цієї загальної схеми… Тому, безумовно, ця ворожнеча триватиме й надалі. І я думаю, що це не останній замах на одного з лідерів цих терористичних угруповань”, – наголосив Шкіряк.

Свою версію подій оприлюднив і колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука.

“Я ще не володію достовірною інформацією щодо цього випадку. Тому можу лише зазначити, що такий фінал я прогнозував три-чотири тижні тому“, – написав Тука у “Фейсбуці“.

Він назвав чотири можливих сценарії того, хто може бути причетний до підриву автомобіля Плотницького:

«Свої».
Відомо, що Плотницький нещадно грабував окуповану частину Луганської області. Звичайно, у нього були і конкуренти серед місцевих «революціонерів». Цілком ймовірно, що ліквідація – результат внутрішньої конкурентної боротьби.

«Сусіди».
«Дарагой сосед» Захарченко відверто конкурував із Плотницьким щодо розподілу сфер впливу та фінансових потоків. Доходило до спроб встановлювати місцеві «митниці» та податки. Можливо, саме люди Захарченка вирішили прибрати «сусіда», щоб на його місце просунути свою людину.

«Старший брат».
Аналізуючи схожі події в інших країнах світу, варто зазначити, що, в переважній більшості, одіозні фігури довго не живуть. Виконавши свою справу на початку конфлікту, вони стають непотрібними (іноді – небезпечними) для закулісних режисерів. По-перше, вони занадто багато знають. По-друге, вони – надто одіозні, отже, не підходять для переговорних процесів щодо примирення. Така доля спіткала одіозних ватажків на Балканах, в Чечні і Грузії.

«Наші».
Останній сценарій – результат успішної роботи наших фахівців. Це можуть бути як контрольовані урядом спецслужби, так і «народні месники». Адже серед луганчан чимало людей, які не хочуть забути про ту кров своїх друзів і родичів, яку пролили терористи. Переконаний у тому, що такі «польоти в космос» очікують ще багатьох ватажків терористів”, – підсумував Тука.

Як писала Новинарня, раніше колишній народний депутат від Партії регіонів Олег Царьов повідомив, що Ігор Плотницький перебуває у лікарні у важкому стані внаслідок вибуху автомобіля.
Російські ЗМІ інформували, що вибух стався вранці 6 серпня в Луганську.

Читайте також:
Прокуратура оголосила ватажку “ЛНР” підозру в теракті проти Іл-76

Ватажок “ЛНР” доручив “депутатам”, які брали участь у бою з Савченко,
провести з нею переговори

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна