ВРЮ відмовилася звільняти ще одного одіозного “суддю Майдану”

 

Вища рада юстиції 4 серпня відмовилася схвалити подання на звільнення за порушення присяги судді Оболонського райсуду Києва Олександра Луценка, який у 2013 році виносив неправосудні рішення про позбавлення водійських прав активістів Автомайдану.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби ВРЮ у “Фейсбуці”.

Рада встановила, що судові рішення судді Луценко щодо активістів євромайдану носили необ’єктивний і упереджений характер.

У своїй заяві заступник прокурора Оболонського району м. Києва Тарас Мороз зазначив, що суддя Олександр Луценко прийняв рішення про накладення адміністративних стягнень на осіб, які були учасниками масових акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року, у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами на підставі статті 122-2 КУпАП за невиконання водіями вимог працівника міліції про зупинку транспортного засобу. У зв’язку із цим суддя підлягає перевірці відповідно до пункту 4 частини першої статті 3 Закону України “Про відновлення довіри до судової влади в Україні”.

Член Вищої ради юстиції Анатолій Мірошниченко, провівши перевірку відомостей, викладених у заяві заступника прокурора Мороза, дійшов висновку, що допущені суддею Луценком О.М. грубі порушення законодавства свідчать про необ’єктивний та упереджений розгляд ним справ про адміністративні правопорушення стосовно Скрипника С.Ф. та Корсуненка Ю.А., вчинення ним дій, що порочать звання судді, а отже, його дії містять ознаки порушення присяги і можуть бути підставою для внесення подання про звільнення судді із займаної посади.

“Однак за результатами таємного голосування Вища рада юстиції вирішила відмовити у внесенні подання до Верховної Ради України про звільнення Луценка Олександра Миколайовича з посади судді Оболонського районного суду міста Києва у зв’язку з порушенням присяги”, – ідеться в повідомленні ВРЮ.

Як повідомив голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк на брифінгу, під час таємного голосування щодо вирішення питання про внесення подання про звільнення судді Луценка голоси членів ВРЮ розділились так: 8 – “за”, 5 – “проти”.
Для прийняття рішення необхідно було позитивне голосування не менше 11 членів ВРЮ.

Водночас голова Ради зазначив: “Усі члени ВРЮ поділяють думку, що суддя Луценко допустив процесуальні порушення під час прийняття рішення, але не всі погоджуються з тим, що він має бути саме звільнений за порушення присяги, а не притягнений до відповідальності іншого виду”.

Нагадаємо, 4 серпня Вища рада юстиції повторно відклала розгляд питання про подання на звільнення судді Печерського районного суду Києва Оксани Царевич через її неявку.

Читайте також:
ВРЮ звільнила суддю, який публічно підтримав окупацію Криму

Справу проти суддів, які засудили побитих майданівців, таки можуть відкрити. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна