Скандал із харчуванням у “Десні”: МО розриває контракт із постачальником, Полторак підключив прокуратуру

 

Міністр оборони Степан Полторак доручив Військовій службі правопорядку провести розслідування ситуації з якістю харчування в 169-му навчальному центрі “Десна”. Про це глава МО написав “Фейсбуці” за результатами сьогоднішньої, 20 липня, зустрічі з головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом.

“Наразі я доручив Військовій службі правопорядку провести розслідування. Після його завершення ми передамо матеріали до військової прокуратури, аби винні понесли гідне покарання”, – йдеться в повідомленні.

За словами Полторака, головний військовий прокурор пообіцяв всебічну підтримку та допомогу щодо питання забезпечення законності та порядку в ЗСУ.

“Питання якості харчування військовослужбовців перебувають на моєму особистому контролі. Реакція на подібні порушення буде швидкою, винні особи не уникнуть відповідальності. А усі порушення щодо забезпечення Збройних сил України мають розглядатися як злочини проти Держави”, – наголосив міністр оборони.

Раніше 20 липня стало відомо, що Міноборони має намір розірвати контракт на суму 400 млн. грн. з фірмою “Візит”, яка забезпечує харчуванням військовослужбовців навчального центру “Десна”, через незадовільну якість продуктів.
Про це на брифінгу повідомив начальник Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Дмитро Марченко, повідомляє УНІАН.

Підполковник Марченко поінформував, що в червні близько 200 військовослужбовців навчального центру “Десна” в Чернігівській області отруїлися продуктами харчування, які постачала ця компанія.

Після цього Міноборони ініціювало перевірку продуктів, які постачає “Візит”, і виявилося, що такі продукти, як масло та твердий сир, взагалі не містять тваринних жирів, а складаються з так званих трансжирів рослинного походження. Також надзвичайно неякісними виявилися консерви, які ця фірма виробляє самостійно, а калорійність сухого пайка виявилася удвічі меншою, ніж заявлено в сертифікатах якості.

Дмитро Марченко повідомив, що Військова служба правопорядку у ЗСУ зараз проводить перевірку цього інциденту і після її завершення звернеться до військової прокуратури, яка має відкрити кримінальне провадження.

Також він додав, що посадовим особам Міноборони може бути інкриміновано вчинення злочину за статтею 111 Кримінального кодексу – “державна зрада”. За цією статтею можуть бути притягнуті до відповідальності посадовці, причетні до цієї оборудки.

Марченко додав, що Міноборони ініціюватиме судовий позов щодо розриву співпраці з компанією “Візит”.

Наказом міністра оборони наразі проводяться перевірки інших постачальників продуктів до Збройних сил на предмет їх відповідності укладеним контрактам.

Крім того, нагадав начальник Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, міністр оборони наказав в усіх військових частинах розмістити інформаційні плакати з контактами “гарячої телефонної лінії”, на яку солдати можуть звертатися в разі неякісного харчування.

плакат скарга Полтораку на харчування в ЗСУ 1

Один з організаторів брифінгу, помічник міністра оборони Юрій Бірюков описав також інші проблеми з харчуванням у “Десні”.

“Протягом травня-червня 2016 року на “гарячу лінію” МО надійшли десятки скарг на якість харчування з боку військовослужбовців 169-му н/ц “Десна”. Туди було відправлено дев’ять перевірок за два місяці. ВійськСЕС, військові лікарі, ВСП, ДДЗ – там відзначилися всі. І дев’ять рапортів – “істотних проблем не виявлено”. З підписами і прізвищами. На десяту перевірку поїхав Дмитро Марченко”, – написав Бірюков у “Фейсбуці”.

За його словами, перевірка Марченка виявила зокрема таке:

  • На складі зберігання продовольства температура була +39. Хоча в контрольному журналі все було красиво прописано “+21”.
  • У холодильнику зберігання м’яса +15.
  • Вміст тваринних жирів у вершковому маслі – 0%.
  • Вміст тваринних жирів в сирі – 0%.
  • Грибок, дріжджі, цвіль.
  • У м’ясі – стафілокок, кишкова паличка.

Десна харчування

Десна харчування 2

“І сертифікати відповідності, видані ветеринарною лабораторією МОУ. З підписами і печатками.
І є договори Міністерства оборони України з постачальниками послуг харчування. Де жорстко, в порушення Закону України “Про основні принципи і вимоги до безпеки і якості харчових продуктів”, прописано те, що контроль якості здійснює ТІЛЬКИ ветлабораторія Міністерства оборони. Не акредитована в Національному агентстві акредитацій. І договори є. З підписом і печатками.

Тепер у нас є всі документи. З підписами і печатками. Їх уже не знищити і не сховати.
До ранку суботи на стіл Міністра оборони України ляже документ, зі списком прізвищ ВСІХ учасників цієї схеми – завдання поставлене особисто Полтораком особисто начальнику ВСП. Сьогоднішнім брифінгом ми спалили мости”, – наголосив Бірюков, оприлюднивши фото з “Десни”.

Читайте також:
Бутусов: Навчання “Рапід Трайдент” – це урок поваги до людини, без якої реформи неможливі

Рада ухвалила закон про швидкі прозорі держзакупівлі для АТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна