Рада ухвалила закон про швидкі прозорі держзакупівлі для АТО

 

Сьогодні, 12 травня, Верховна Рада ухвалила Закон “Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони” (№4288). “За” проголосували 294 депутати.

Закон, розроблений авторами системи ProZorro, зокрема передбачає, що Міністерство оборони України має право проводити держзакупівлі для потреб АТО в прискорені терміни – лише за 14 днів.

“Цей закон треба приймати, оскільки з 1 квітня набув чинності закон про публічні закупівлі, а Міноборони нічого закуповувати не може. Там все заблоковано, оскільки не роз’яснено окремим законом, як саме мають відбуватися закупівлі в особливий період”, – заявляла раніше депутатка від “Народного фронту” Тетяна Чорновол.

За словами Чорновол, цей законопроект встановлює відповідну процедуру яка, на відміну від загальної процедури, що триває 60 днів, проводиться у стисліші терміни.

Тетяна Чорновол зазначила, що цей закон передбачає, що система ProZorro відбирає учасників переговорної процедури, серед яких потім обирається переможець.

“Ухвалення цього закону дуже важливе для того, щоб оперативно реагувати на потреби фронту. Наприклад, армії зараз необхідно закупити літнє дизпаливо, але без цього закону і швидкої процедури Міноборони не може цього зробити”, – пояснила народний депутат.

Голова профільного комітету Андрій Іванчук, представляючи доопрацьований після першого читання законопроект, повідомив, що робоча група опрацювала 117 поправок, більшість із яких була врахована.

“Під час обговорення у Верховній Раді законопроекту за основу в першому читанні депутати висловлювали побоювання щодо недопущення корупційних факторів при реалізації закону і разі його прийняття. У зв’язку з цим у законопроекті,  підготовленому до другого читання, запропоновано окремий механізм відокремлення закупівлі робіт товарів і послуг за відкритими торгами  і оборонними закупівлями. Цей механізм буде полягати в наступному, що при плануванні закупівель замовниками, які застосовуватимуть цей закон, в річному плані закупівель інформація про оборонні закупівлі буде відображатися окремими позиціями, тобто ми чітко будемо розуміти, що на оборону закуповується, що ні. Річний план знаходиться у відкритому доступі, і всі бажаючі можуть побачити, що буде закуповуватися саме для оборонних цілей”, – пояснив Іванчук.

Наголошується, що передбачений законом відбір учасників закупівель буде здійснюватися через електронний аукціон. Така система вже апробована на основі системи Prozorro.

Як відомо, 1 квітня всі міністерства, відомства і найбільші державні компанії перевели закупівлі в електронну систему ProZorro у зв’язку з набранням чинності закону “Про публічні закупівлі”.

Читайте також:
Чому ЗСУ проводять 95% закупівель за корупціогенною “переговорною процедурою”
в одного учасника

Перший аукціон із постачання продуктів для експерименту з харчуванням
у ЗСУ виграла компанія METRO Cash & Carry Ukraine

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна