“Група Пашинського” шукає нові лазівки, аби протиснути через Раду закон про спецконфіскацію

 

Представництво ЄС в Україні поширило заяву про те, що у Верховній Раді мала місце спроба змінити ключовий “безвізовий” закон про спецконфіскацію. Проект був схвалений профільним комітетом, але у вівторок – відкликаний. Про це йдеться у повідомленні Представництва ЄС в Україні на сторінці у “Фейсбуці”.
Натомість зацікавлена “група Пашинського” зареєструвала у ВР новий, майже ідентичний проект.

У Представництві Євросоюзу наголосили, що удосконалення законодавства з повернення активів було і є одним із зобов’язань, які взяла на себе українська влада у рамках процесу візової лібералізації.

“Представництво ЄС хоче ще раз нагадати, що, згідно зі своєю попередньою оцінкою пакету “безвізових” законів прийнятих ВР у лютому 2016, проект закону про конфіскацію (№4811) не містить вагомих гарантій захисту прав власності, що відповідало би стандартам ЄС”, – йдеться у повідомленні.

Ініціаторами проекту №4811 є депутати Іван Вінник, Антон Геращенко, Андрій Тетерук, Юрій Береза, Андрій Левус, Юрій Соловей, Тетяна Чорновол, яких у ВР вважають представниками групи впливу Сергія Пашинського, зазначає “Європейська правда”.

Втім, згідно з інформацією з сайту ВР, проект №4811 5 липня було відкликано і знято з розгляду. Пізно ввечері 5 липня цієї позначки не було.

Як відомо, що експертна спільнота раніше також розкритикувала даний законопроект, назвавши його клоном раніше відхиленого правоохоронним комітетом проекту №4057.

“Правовий аналіз РПР вад та наслідків ухвалення законопроекту №4811 про арешт та конфіскацію активів корумпованих чиновників показав, що проект закону становить суттєву загрозу основоположному праву власності  для всіх громадян України і має бути відхилений”, – йдеться у екстреній заяві експертів антикорупційної групи “Реанімаційного пакету реформ”.

Після відкликання законопроекту №4811 у ВР було зареєстровано проект №4890, який мало чим відрізняється від знятого з розгляду документа і так само, за визначенням експертів, суперечить стандартам ЄС.

Порівняно із законопроектом №4811, відкликаним 5 липня, в документі є певні покращення. Зокрема, звужено перелік активів, які можуть бути конфісковані – тепер це тільки готівка, гроші на рахунках, облігації та банківські метали; звужено перелік третіх осіб, у яких може бути конфісковане майно. Тепер також треба буде доводити зв’язок третьої особи з підозрюваним.

Решта законопроекту лишилася практично не зміненою.  І далі йдеться про конфіскацію  у кримінальному процесі, без чіткої прив’язки активів до конкретного злочину, без строків інформування власників майна про провадження.

Ініціаторами нового законопроекту виступили депутати Вінник, Тетерук, Береза, Чорновол, а також Ірина Фріз з групи впливу президента Порошенка.

Варто зауважити, пише “Європравда“, що спецконфіскація входить до сфери відання Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Однак попередні спроби депутатів з “групи Пашинського” провести зміни до “безвізового” закону через даний комітет були невдалими – він відхиляв їх як не прийнятні. Тому автори законопроектів 4811 та 4890 приховали тематику проекту та заявили, що він стосується “сфери національної безпеки”. Це дозволило спрямувати документ на розгляд у лояльний комітет з нацбезпеки та оборони, який очолює сам Сергій Пашинський.

“Група Пашинського” і фракція “Народний фронт” послідовно наполягає на ухваленні “закону про спецконфіскацію” коштів Януковича без суду, заявляючи, що вони мають піти на фінансування потреб оборони України. Водночас супротивники цієї ідеї вказують на велике поле для зловживань, яке відкриває такий закон, та причетність до схеми державного “Ощадбанку”, контрольованого “Народним фронтом”.

Парламент неодноразово провалював проекти про спецконфіскацію.

Читайте також:
“Народний фронт” оголосив страйк через провал законопроекту про спецконфіскацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна