Рада завалила проект Пашинського про конфіскацію коштів Януковича без суду

Верховна Рада не змогла включити до порядку денного сесії законопроект №4811 щодо цивільної конфіскації активів Януковича та інших екс-чиновників.
“За” проголосувало лише 169 депутатів.

У повному складі не голосували “Опозиційний блок”, “Батьківщина”, лише два голоси дала “Самопоміч”.

Законопроект, внесений свого часу урядом Яценюка, був написаний з урахуванням пропозицій та зауважень європейських партнерів.
Після його провалу “Генеральна прокуратура не отримає необхідних важелів для повернення арештованих коштів Януковича до Державного бюджету, в тому числі на фінансування оборонного замовлення, зазначає “Главком”.

Суттю законопроекту є зарахування в бюджет майна екс-чиновників до вироку суду.

Напередодні Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, який очолює нардеп від “Народного фронту” Сергій Пашинський, рекомендував парламенту прийняти цей законопроект.
За інформацією “УП“, законопроект №4811, який підтримав комітет Пашинського у середу, дублює законопроект №4057, який раніше був відхилений у Комітеті законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (його очолює комітет нардеп від “Батьківщини” Андрій Кожемякін). Одним з авторів законопроекту №4057 був саме Пашинський.
Комітет Кожемякіна у своєму висновку рекомендував зняти з розгляду цей законопроект, оскільки він може спричинити порушення презумпції невинуватості.

“Ми чули багато брехні про якесь рейдерство, про якесь майно. Закон поширюється виключно на арештовані кошти Януковича та його оточення. Я звертаюсь до всіх борців із офшорами, ці кошти знаходяться на рахунках офшорних компаній, в Ощадному банку – 1,5 млрд. доларів”, – прокоментував результати голосування Сергій Пашинський.

“Поверніть ці кошти або скажіть, що ви особисто вмотивовані, аби Янукович повернув ці кошти собі, а ви отримали комісію”, – звернувся він до критиків законопроекту.

Народний депутат від “Народного фронту” Тетяна Чорновол із трибуни Верховної Ради розповіла історію загиблого бійця АТО, свого чоловіка Миколи Березового. Щоб спонукати колег проголосувати за закон про спецконфіскацію, вона вийшла на трибуну з портретом сина загиблого бійця.

Депутатка розповіла, що Березовий загинув під час наступу на Іловайськ через “хворобливі амбіції командира” і техніку – БТР і кулемет, які вийшли з ладу.
Чорновол наголошувала, що повернення награбованих режимом Януковича коштів допоможе належно підтримати Збройні Сили та запобігти тому, щоб інші діти росли без батьків.

Нагадаємо, попередній уряд закладав можливість використання коштів зі спецконфіскації на фінансування поточних потреб держбжджету.
Водночас багато нардепів вважають, що певні політичні сили проштовхують цей закон задля можливих зловживань із коштами.

Читайте також:
Фракція Яценюка таки протиснула через Раду проект про “спецконфіскацію без суду” в першому читанні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна