Фракція Яценюка таки протиснула через Раду проект про “спецконфіскацію без суду” в першому читанні

 

Верховна Рада сьогодні прийняла за основу законопроект про так звану “спецконфіскацію арештованих коштів”.
Ідеться про проект №4057 “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, валютних цінностей, державних облігацій України, казначейських зобов’язань України, дорогоцінних металів та/або каміння, інших цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду (доопрацьований)”, про який його ініціатори з боку Кабінету Міністрів говорять, що це дозволить конфіскувати арештовані кошти попередньої влади.
“За” проголосували 228 депутатів.

Згідно з документом, зверненню в дохід держави без рішень суду будуть підлягати цінності, отримані в корупційний спосіб, причому це відбуватиметься за умов переховування підозрюваного у вчиненні вказаних злочинів від органів слідства та суду не менше шести місяців.

Через цей закон авторства депутатів від “Народного фронту” Пашинського, Тетерука, Чорновол та інших, а також представника БПП Вінника Верховна Рада по суті була заблокована з вівторка. Проурядова фракція “Народного фронту” не давала можливості розглядати інші питання до прийняття “спецконфіскації”.
Голова ВР Володимир Гройсман неодноразово ставив на голосування про включення проекту 4057 до порядку денного, але він не набирав належної кількості голосів. Сьогодні після тривалих консультацій та доопрацювань проекту за участю юристів проект включили до розгляду з четвертої спроби.

Перед другим читанням у проекту врахують правку, внесену “з голосу” однією з лобісток проекту, депутатом від фракції “Самопоміч” Оленою Сотник. Згідно з нею, при ухваленні рішення про направлення в дохід держави цінностей, грошей чи цінних паперів має бути доведена обставина, що кошти були передані третім особам від підозрюваного у незаконний спосіб.

“Чітко внести, що доведенню підлягає обставина, що третім особам всі ці цінності… були передані у незаконний спосіб”, – зазначила Сотник.

Під час бурхливих обговорень депутати від “Народного фронту” наголошували на тому, що кошти, отримані від “спецконфіскації коштів банди Януковича”, підуть напряму в держбюджет і дозволять закрити 50% потреб України на оборону в поточному році.
Натомість опоненти висловлювали застереження щодо ризиків для України зіткнутися з позовами до європейських судів та тим, що після рішень Страсбурга кошти доведеться повертати попереднім власникам.

Народний депутат від БПП Сергій Лещенко наголосив на тому, що йдеться про арештовані кошти й облігації, які насправді недоступні для попередньої влади, і є всі механізми, аби конфіскувати ці цінності в законний спосіб.
Його колега по фракції Мустафа Найєм в ефірі каналу “112 Україна” висловив припущення, що йдеться про схему “грабуй награбоване”, яку хоче реалізувати уряд Яценюка та його прибічники.
“Цей закон потрібен Яценюку і “Народному фронту”, щоб розіграти виставу на дострокових виборах, б’ючи себе в груди: “Тільки я, Яценюк, повернув гроші Януковича, проголосуйте за мене ще один раз, буратіни”, – додав Лещенко.

Депутатка від “Батьківщини” Альона Шкрум пояснила наполегливість проурядової фракції тим, що в Кабміну внаслідок бездарної управлінської політики закінчилися кошти та зовнішні запозичення й немає з чого закривати оборонний бюджет.

Натомість депутатка від “НФ” Тетяна Чорновол під час баталій з приводу внесення проекту до порядку денного роздряпала нігтями обличчя позафракційному Якову Безбаху, котрий не поділяв її позицію, що спровокувало сутичку біля президії.
Чорновол заявила, що прийняттю закону чинять опір представники “групи Іванющенка” та інші депутати, фінансово простимульовані минулою злочинною владою.

До другого читання депутати домовилися виправити огріхи і зняти застереження. Як зазначив спікер Гройсман, для доопрацювання буде створено робочу групу, куди запросять фахівців, в тому числі міжнародних (з ЄСПЛ, Венеційської комісії).

Колізії навколо проекту 4057 прокоментувала в соцмережі
Дарія Каленюк,
виконавчий директор Центру протидії корупції , експерт “Реанімаційного пакету реформ”
:

– …Під лозунгами повернути гроші Януковича відбувається ґвалтування основ кримінального права та процесу.

Чому законопроект 4057 не допоможе повернути гроші Януковича, а зробить лише гірше.

1. Арештоване майно конфіскують без вироку суду та доведеності складу злочину. Власник майна повинен буде довести доброчесність походження майна. Це протирічить основоположним принципам кримінального права – презумпції невинуватості.
Конфіскація арештованих активів Януковичів чи будь-якого іншого за цим законом не буде визнана жодним іноземним судом. Януковичі таку конфіскацію оскаржать в українських та іноземних судах. І через рішення ЄСПЛ змусять через 2-3 роки державу повернути неправомірно конфісковане майно назад Януковичам.

2. Оскільки рішення українських судів за такою процедурою не визнає жоден іноземний суд, цей закон не просто не допоможе, але і заблокує можливість повернути гроші Януковичів арештованих за кордоном.

3. Цей закон стосується далеко не тільки Януковичів, а може стосуватися будь-кого. Це гірше диктаторських законів 16 січня.

4. Конфіскація за цим законом арештованих активів Януковичів дозволить Шокіну показати швидкий результат, який немає нічого спільного з якісним неупередженим розслідуванням економічних злочинів Януковичів.
Для Шокіна це привід тупо закрити всі кримінальні провадження, враховуючи і ті кілька, які мають перспективу (справа Курченка). Тобто закон дозволить поховати і не розслідувати доводячи до суду економічні злочини Януковичів.

І наостанок: чи можна зараз повернути гроші Януковичів? Так!
Є прийняті закони в рамках безвізового про спецконфіскацію та агенство з управління арештованим та конфіскованим майном. Ці закони надають весь спектр правових можливостей ГПУ в рамках кримінального процесу повернути після вироків суду майно Януковичів і забезпечити утримання арештованого майна до цих вироків (через Агенство з управління арештованим та конфіскованим майном). Але в цьому випадку треба, щоб Генпрокуратура розслідувала гроші Іванющенка, а не гроші посольства США, виділені на реформу цієї ж прокуратури.

Зараз в залі Верховної Ради під лозунгами повернути гроші Януковича відбувається гвалтування основ кримінального права т…

Опубліковано Daria Kaleniuk 17 березень 2016 р.

 

Читайте також:
Україна виконала ОСТАННЮ “безвізову” вимогу: сформовано НАЗК.
Лаври – в Яценюка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна