Україна виконала ОСТАННЮ “безвізову” вимогу: сформовано НАЗК. Лаври – в Яценюка

 

Комісія з обрання членів Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК)  таки дообрала двох членів цього органу.
Остаточне рішення щодо членів НАЗК належало Кабміну, і вирішальним у їх затвердженні виявився голос прем’єра Арсенія Яценюка.

За повідомленням “Європейської правди“, на виборчій комісії найбільшу кількість голосів (по сім) сьогодні вдалося здобути кандидату від “Реанімаційного пакету реформ” Руслану Рябошапці та Руслану Радецькому, чию кандидатуру від початку лобіювало міністерство юстиції України.

У грудні Кабмін призначив перших трьох членів НАЗК – Віктора Чумака, Наталію Корчак і Олександра Скопича. Пізніше народний депутат Чумак зі скандалом покинув комісію.

Після обрання ще двох членів сьогодні НАЗК налічує чотири особи, тож комісія може починати свою роботу.

Саме створення НАЗК було останньою – 138-ю – вимогою для візової лібералізації з Євросоюзом.

“Це був бій корупціонерів проти громадянського суспільства за право мати в комісії своїх людей. Я не впевнений, що громадянське суспільство перемогло. Люди прем’єр-міністра робили все, щоб у НАЗК було якнайменше принциповості”, – сказав у прямому ефірі каналу “112 Україна” голова Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, коментуючи обрання членів НАЗК.

Водночас, за його словами, “ми зробили все можливе для виконання вимог Євросоюзу (для надання безвізового режиму)”.
Тепер, за словами Соболєва, обрані органи мають показати результативність своєї роботи. Зокрема НАЗК повинна перевіряти декларації державних чиновників на відповідність їхнім реальним статкам.

“Після багатосерійної ‪”зради”‬ Руслан Рябошапка обраний до Національного агентства запобігання корупції. Один із найсильніших юристів-антикорупціонерів із міжнародним досвідом. Руслане, вітання! Засидівся у Страсбурзі – прийшов час дати бій корупціонерам на їх території!” – прокоментував обрання Рябошапки нардеп Сергій Лещенко, член Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції.

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 15 березня голосування у виборчій комісії НАЗК було заблоковане через розбіжності її членів щодо можливості призначення кандидата від РПР, екс-заступника міністра юстиції Руслана Рябошапки. Проти нього голосували ті виборники, яких підозрювали в залежності від Мін’юсту.
Інший ключовий претендент, Микола Хавронюк, звинуватив членів комісії у голосуванні за особистими симпатіями, а не за професійними критеріями, і заявив, що не працюватиме в Агенції, якщо не підтримають Рябошапку.

У ніч на 16 березня президент Петро Порошенко провів зустріч із представниками комісії з обрання членів Нацагенції з питань протидії корупції та закликав до ранку обрати двох членів НАЗК, оскільки це остання невиконана вимога для запровадження Євросоюзом безвізового режиму для українців.

Президент Порошенко планував повідомити ЄС про дообрання мінімальної необхідної кількості членів НАЗК під час свого візиту до Брюсселя, що відбудеться 17 березня.

16 березня ще один кандидат у члени НАЗК Тарас Гаталяк зняв свою кандидатуру та закликав публічно підтримати Рябошапку.

На позачерговому засіданні Кабміну ввечері 16 березня уряд затвердив двох дообраних членів НАЗК. Щодо Рябошапки голоси членів Кабміну розділилися, але вирішальним виявився голос Арсенія Яценюка.

Проти призначення Рябошапки зокрема висловилися міністр Арсен Аваков та Ігор Жданов. Глава Мінмолодьспорту Жданов наголосив, що Рябошапка був заступником голови департаменту юридичного забезпечення секретаріату Кабміну Азарова, тому він не може бути членом НАЗК.

При цьому міністр юстиції Павло Петренко заявив, що хоча в нього й був особистий конфлікт із Рябошапкою в 2014 році, він усвідомлює важливість затвердження рішення виборчої комісії НАЗК.

“Якщо 50 на 50, то голос прем’єр-міністра є визначальним. Моє рішення в цьому випадку визначальне. Прем’єр голосує “за”. Рішення прийнято”, – заявив Арсеній Яценюк.

“Це вже останнє рішення (для отримання безвізового режиму), і я думаю, що наші європейські колеги знають, що це вже останнє рішення”, – сказав прем’єр-міністр.

Екс-нардеп Тарас Стецьків в ефірі каналу “112 Україна” назвав засідання уряду “спектаклем, розіграним для того, щоб показати вирішальну заслугу Яценюка в здобутті безвізового режиму”. Стецьків відзначив “театральні посмішки” учасників засідання та показовий виступ прем’єр-міністра проти свого близького соратника Авакова.

Читайте також:
Безвізовий режим із ЄС буде запроваджено не пізніше початку 2017-го – посол Польщі

Для схвалення безвізового режиму для України достатньо 55% голосів членів

Готуємося до безвізового режиму. Як це працює в Молдові й Боснії

Рух Саакашвілі анонсував свою участь у “великій антикорупційній чистці” в системі НАЗК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна