Через місяць після ухвалення президент підписав зміни до Конституції в частині правосуддя

У середу, 29 червня, буде опублікований (а відтак – набуде чинності) закон про зміни до Конституції в частині правосуддя. Про це повідомив сьогодні, 28 червня, президент України Петро Порошенко у своєму виступі на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди 20-річчя ухвалення Основного закону.

“Завтра буде оприлюднений закон про зміни до Конституції у частині правосуддя. Я його підписав. Звичайно, хотілося б, щоб він був оприлюднений сьогодні, але день нині святковий, газети не виходять, а право на відпочинок теж є одним із прав, яке гарантовано Конституцією”, – сказав глава держави.

За словами президента, конституційні зміни, які парламент остаточно ухвалив на початку червня, “за обсягом не великі, але вони мають фундаментальне значення”.

“Тому що сьогодні правду в судах нам, українцям, часто-густо знайти дуже важко. Мільйони людей прагнуть справедливості. Справедливість була головною вимогою Революції Гідності. Отож, хіба я міг не ініціювати судову реформу? Хіба ми не мусили знайти той компроміс, коли понад 300 народних депутатів підтримали її?” – зауважив Порошенко.

Він також наголосив, що судова реформа – це “реформа реформ, яка є передумовою і запорукою всіх інших перетворень”.

“Що головне в судовій реформі? Глибоке і кардинальне оновлення суддівського корпусу – раз. Жорсткий контроль, в тому числі і громадський, за доброчесністю, доходами та видатками суддів – два. Скасування необмеженої недоторканості суддів – три. Ліквідація політичних впливів та незалежність судової гілки влади – чотири”, – перелічив Порошенко, зазначивши, що “свідомо і добровільно поступився частиною чинних президентських повноважень”.

“Ми на порозі фундаментальних змін у суддівській системі, але не забуваймо, що посіяне не одразу жнуть: воно потребує часу, щоб прорости, заколоситися та дозріти. Суди не змінити за один день. На впровадження реформи знадобиться кілька років, але в результаті цієї кропіткої роботи всі українці отримають нову судову систему: більш чесну, більш незалежну та більш справедливу”, – висловив переконання президент.

Він також запевнив, що до кінця поточного року на конкурсній основі буде сформовано новий Верховний Суд, у якому зможуть узяти участь і правники з-поза меж судової системи.

Як повідомляла Новинарня, 2 червня 2016 року Верховна Рада 335 голосами “за” ухвалила Закон “Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)” (№3524).

Судова реформа передбачає, зокрема, створення Вищої ради правосуддя (замість Вищої ради юстиції), до повноважень якої належатиме призначення суддів безстроково. У президента забирається право утворювати суди, однак дія цієї статті набуває чинності після впровадження нового адміністративно-територіального устрою, не пізніше 31 грудня 2017 року.

Читайте також:
Савченко і Шухевич заблокували судову реформу

“Адвокатська монополія” судової реформи: думка правозахисника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна