“Безвіз” для України відкладуть на жовтень разом із Грузією?

 

Міністри юстиції країн-членів ЄС в четвер, 10 червня, проведуть горизонтальне обговорення пропозиції Єврокомісії надати Україні, Грузії, Косово та Туреччині безвізовий режим, при цьому ніяких рішень ухвалено не буде.
Про це, як передає УНІАН, повідомив високопосадовий дипломат у Брюсселі в середу.

За його словами, спершу має бути ухвалено рішення щодо можливого призупинення дії безвізового режиму.

“Міністри обговорять візову політику у світлі пропозиції Єврокомісії надати безвізовий режим Україні, Грузії, Косово та Туреччині”, – сказав він.

Дипломат нагадав про запропонований механізм призупинення дії безвізового режиму з усіма країнами, з якими він існує в ЄС.

“На останньому засіданні Рада ухвалила загальний підхід щодо так званого механізму призупинення. Президентство Нідерландів може розпочати обговорення цієї пропозиції з Європейським парламентом так скоро, як тільки парламент буде готовий. Це важливо, тому що багато делегацій та держав-членів вважають, що посилення механізму призупинення є передумовою для того, щоб погодитися щодо візової лібералізації”, – деталізував сспіврозмовник.

За словами дипломата, нідерландське президентство в ЄС сподівається розпочати цю дискусію дуже скоро, щоб це питання було проголосовано на пленарному засіданні у липні.

Також стало відомо, що питання візової лібералізації для Грузії в Європарламенті не планується  до обговорення аж до жовтня.

Про це заявив євродепутат, віце-президент Європейської народної партії Яцек Саріуш-Вольський після зустрічі з президентом Грузії Георгієм Маргелашвілі у Страсбурзі 7 червня.

Саріуш-Вольський підтвердив, що обговорення грузинського питання відкладено до осінньої сесії Європарламенту через те, що в ЄС розробляють механізм, який дозволяв би швидко припиняти безвізовий режим з усіма країнами, котрі під нього підпадають.

Нагадаємо, досі питання “безвізу” для України розглядалося паралельно з Грузією. Тож рішення щодо перенесення грузинського питання на осінь може мати наслідок і для України, пише “Європейська правда”.

Варто зазначити, що коли у вівторок Маргелашвілі зустрічався з президентом Європарламенту Мартіном Шульцем, останній визнав, що Грузія виконала всі умови для скасування віз.

“Грузія виконала всі критерії для лібералізації візового режиму – тепер необхідно розглядати без зволікання”, – написав Мартін Шульц у “Твіттері”.

При цьому прем’єр-міністр Естонії Тааві Рийвас на зустрічі з латвійським колегою Марісом Кучінскісом заявив, що Україна і Грузія виконали всі зобов’язання для лібералізації візового режиму з країнами Євросоюзу й повинні отримати безвізовий режим без додаткових умов.

“Грузія і Україна відповідають встановленим критеріям і відтак мають отримати безвізовий режим якомога швидше, на кону тут авторитет і довіру до ЄС”, – сказав Рийвас, додавши, що висунення для країн додаткових умов заднім числом є неприйнятним.

Читайте також:
Порошенко припускає, що ЄС може затвердити “безвіз” для України у вересні

Уряд Нідерландів підтримав безвізовий режим для України. В ЄС обіцяють, що зволікань не буде

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна