Перші кандидати і перша сварка довиборів-2016

 

Центральна виборча комісія реєструє кандидатів у народні депутати в округах, де 17 липня відбудуться проміжні парламентські вибори замість депутатів, що вибули.

Це мажоритарні округи №23 (Волинська область, округ покійного Ігоря Єремєєва), №27 (Дніпро, округ мера Бориса Філатова), №85 (Івано-Франківська область, замість міністра енергетики Ігоря Насалика), №114 (Луганська область, округ голови ОДА Юрія Гарбуза), №151 (Полтавська область, округ міністра АПК Тараса Кутового), №183 (Херсон, округ голови ОДА Андрія Горєєва), №206 (Чернігів, округ мера Владислава Атрошенка).

Перед початком виборчої кампанії Єгор Фірсов взяв участь у флешмобі за звільнення голови ЦВК Охендовського. Фото з ФБ

Перед початком виборчої кампанії Єгор Фірсов взяв участь у флешмобі за звільнення голови ЦВК Михайла Охендовського. Фото з ФБ

За повідомленнями ЦВК, першим кандидатом на окрузі в Чернігові ЦВК зареєструвала Єгора Фірсовапозбавленого депутатського мандата за вихід із фракції БПП відповідно до “закону про партійну диктатуру”.

У Дніпрі серед перших зареєстровані опозиційний секретар міськради Загід Краснов (ВГО “Громадська сила”) та Вікторія Шилова – колись соратниця Ляшка і Тимошенко, депутатка облради, а тепер – проросійська активістка, яка представляє громадський рух “Антивійна”.

За даними деяких ЗМІ, Блок Порошенка може висунути на цьому окрузі відому волонтерку, радника міністра оборони Тетяну Ричкову.

У Станиці Луганській кандидатами стали Тарас Костанчук – командир штурмової бригади батальйону Нацгвардії “Донбас”, колишній заступник комбата Семена Семенченка, який тепер є керівником об’єднання учасників АТО “Справедливість”, а також Андрій Лесик – активіст організації “Український вибір” Віктора Медведчука, днями вигнаний за проросійську позицію з Харківської міськради.

Скандальний екс-начальник департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції Ілля Кива після розкрутки по ТБ починає політичну кар’єру як кандидат у нардепи по округу №183 (місто Херсон, Корабельний район).

Ще не зареєстрували свої кандидатів, але вже висунули на з’їздах партії “УКРОП” (покрив усі 7 округів) та “Опозиційний блок” (5).

Серед найпомітніших висуванців “УКРОПу”- адвокат Оксана Томчук (дніпровський округ 27), яка захищала арештованого екс-лідера партії Геннадія Корбана, та Ірина Констанкевич (округ 23) – депутат волинської обласної ради від “УКРОПу”, заступник голови правління благодійного фонду Ігоря Палиці “Тільки разом”.
Сам Палиця – член президії політради “УКРОПу”, екс-голова Одеської ОДА та близький соратник співвласника групи “Приват” Ігоря Коломойського – всупереч очікуванням, у депутати не висувається.

У Чернігові на самому початку виборчої компанії вже спалахнула сварка навколо висування Єгора Фірсова. Молодий екс-член фракції БПП, якого пов’язують із Валентином Наливайченком, нинішнім союзником Юлії Тимошенко, протиставляє себе іншому гостю з Києва – президенту державної будівельної корпорації “Укрбуд”, екс-депутату Київради від партії “УДАР” Максиму Микитасю.

Фірсов називає Микитася ставлеником першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка, близького соратника Петра Порошенка.
Микитась ще не зареєстрований як кандидат, але вже проводить зустрічі з людьми під егідою благодійного фонду “Поліський оберіг” нинішнього мера Чернігова, екс-депутата від Блоку Порошенка Владислава Атрошенка.

Увечері 27 травня Єгор Фірсов отримав рекламу в програмі “Шустер Live”.

Лідер партії “Демократичний альянс” Василь Гацько у “Фейсбуці” описав це так:

“Дно! Побачив на Шустері включення імені Єгора Фірсова з 206-го округу в Чернігові. Не набагато кращий спектакль, ніж практикувався за часів Януковича.
Такі собі, знаєте, зібралися випадково прихильники Єгора на площі, приїхали з Києва і просять винайняти Фірсова депутатом. А тут таке пряме включення в студію.
І звертаються вони до позапарламентських партій не висувати своїх кандидатів, щоб злий кандидат від влади не пройшов, бо розтягнуть голоси. Все дно. І вистава дно, і участь в ній, і маніпуляція з тим, що всі мають підтримати Фірсова”.

Таким чином, висування “парашутиста” Фірсова суперечить планам “Демальянсу” висунути в Чернігові місцевого кандидата до ВР.

“Ми готуємось висунути на окрузі Ігоря Андрійченка. І про це було відомо. Хлопця, який пройшов Майдан, від розгону “студентів” під стелою і до всіх найгарячіших подій Революції, воював в АТО, офіцер, завів фракцію “Демальянсу” в Чернігівську міську раду та в дві фракції – в районні. Роботою своєю завів багаторічною і копіткою.
Ігор в протистоянні з Корбаном і Березенком на 205-му окрузі [в 2005 році] став кандидатом, який набрав найбільше з місцевих (8%). У нього хороший зараз шанс і відмінні стартові можливості. За належної підтримки він і може боротися за перше місце з Микитасем.
Так чому ми маємо не висувати нашого кандидата? Тому що Шустер не організовує для нас вистави?” – заявив Гацько.

“Нумо, давайте проведемо опитування на окрузі і визначимо хто має йти, отримати підтримку прогресивних сил, і хто переможе забудовника набережної Дніпра, номінованого Банковою”, – закликав лідер “Демальянсу”.

Варто зазначити, що сам Фірсов поскаржився на брак грошей для ведення виборчої кампанії і через “ФБ” оголосив збір коштів та попросив надати йому в оренду каркаси від наметів, телефони, оргтехніку, гучномовці тощо.

Читайте також:
Нова соціологія: українці не хочуть перевиборів ВР. У разі чого, зараз перемогла б “Батьківщина”

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.