Вирішальним для Савченко став телефонний тиск на Путіна в “нормандському” форматі, – адвокати

 

Адвокати Надії Савченко не виключають, що на рішення президента РФ Володимира Путіна помилувати українську бранку вплинув якийсь “великий зовнішньополітичний розклад” і що Росія отримає за це певні преференції.
Про це сказав адвокат Микола Полозов на прес-конференції в Києві 25 травня.

“Ще в ході суду ми говорили, що звільнення Надії Савченко може бути поставлене в залежність у тому числі й від санкцій, накладених на Росію, накладення чи зняття, терміну цих санкцій”, – зазначив Полозов.

“Я не виключаю, що є якийсь великий зовнішньополітичний розклад, при якому Володимир Путін порахував для себе можливим провести звільнення Савченко саме в такому форматі і в такий час”, – додав правник, нагадавши також про старт саміту G7.

Інший адвокат, Марк Фейгін, висловив думку, що вирішальним у визволенні українки була нещодавня нічна телефонна розмова лідерів України, Росії, Німеччини й Франції у “нормандському форматі”.

“Що стосується тиску, хто чинив вирішальний, – звісно, це перші особи. Ця розмова в “нормандському форматі” був вирішальною – для Путіна. Тому що вирішував-то все Путін. Усі “за” – один Путін проти. Тиск був саме на нього”, – сказав Фейгін.

“Тому вирішальним, звісно, були, Меркель, Олланд – фігури, з якими Путіну, хочеш не хочеш, доводиться рахуватися. Він і з Порошенком рахується, він його ненавидить, але рахується. Бо він розуміє, що є межі допустимі або ні”, – заявив адвокат, додавши, що “Савченко і її кейс – це неприпустимі межі”.

“Невинну людину не можна тримати нескінченно, довго – але не нескінченно. Тому я вважаю, що нічні розмови в нормандському форматі були вирішальними. Це моя особиста думка”, – зазначив Марк Фейгін.

 

При цьому адвокат висловив переконання, що коло залучених у переговори осіб було гранично обмежене і подробиці укладених домовленостей можуть спливти набагато пізніше.

“Є, напевно, такі деталі, які стануть відомі значно пізніше. Навіть сама Надія не може їх знати”, – зауважив Фейгін.

Він нагадав, що переговори щодо обміну Савченко на ГРУшників Єрофеєва і Александрова велися в телефонному режимі з грудня.

“Фінальні умови утрясалися, мабуть, в ніч в переговорах учасників “нормандського формату”, – припустив Фейгін.

За його словами, адвокатам стало відомо про можливий обмін Савченко на ГРУшників 24 травня: “Позавчора ввечері нам сказали, що її швидше за все вивозять”.
Водночас, визнав Фейгін, у сторони захисту “був присутній скепсис” щодо рішення Кремля.

Нагадаємо, мама Савченко Марія Іванівна вчора сказала журналістам, що ще тиждень тому знала. що її дочку звільнять 25 травня.

Читайте також:
Адвокат: Список Савченко – актуальний.
І є росіяни, яких ще можна міняти на українських в’язнів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна