РНБО затвердила Стратегічний оборонний бюлетень, який реформує Генштаб

 

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України сьогодні, 20 травня, схвалено Стратегічний оборонний бюлетень, що визначає основні завдання і напрями реформування оборонної сфери України.

Як повідомляє сайт Радбезу, цей документ було підготовлено в тісній співпраці з радниками держав-членів НАТО.
СОБ передбачає розвиток оборонних спроможностей України у період до 2020 року, реформування системи управління Збройними силами відповідно до стандартів НАТО, посилення демократичного цивільного контролю в оборонній сфері.

Нагадаємо, вчора “Новинарня” інформувала, що бюлетень розроблявся шість місяців і перероблявся чотири рази на вимогу партнерів та донорів України з НАТО. Було чимало гострих неузгоджених питань. Зрештою узгодили всі, включно з підпорядкованістю начальника Генштабу ЗСУ міністрові оборони України (ця реформа має відбутися до 2020 року).
Остаточні рішення було ухвалено 17-19 травня в Брюсселі, де начальник Генерального штабу ЗСУ генерал армії Віктор Муженко брав участь у заходах на рівні начальників генштабів держав-членів та партнерів Альянсу у штаб-квартирі НАТО.
Переломним моментом став ультиматум Альянсу: або прийняття проекту СОБ в запропонованому офісом НАТО вигляді, або – відсутність підтримки з боку НАТО і публічна критика України на Варшавському саміті НАТО.

Відтак схвалений сьогодні РНБО Стратегічний оборонний бюлетень визначає конкретні завдання та жорсткі строки їх виконання. На його основі забезпечуватиметься стратегічне планування в оборонному секторі, що втілиться у відповідних державних програмах.

“Прийняття бюлетеня є важливим кроком до посилення оборонного потенціалу України та її євроатлантичної інтеграції”, зазначили в Радбезі.

За підсумками засідання прес-служба президента поширила висновок про те, що Україна починає реальну перебудову сектору оборони та безпеки для вступу до НАТО.

“Зазначений проект [СОБ] є фактичним початком реальної перебудови сектору оборони та безпеки для вступу до НАТО. Це не означає, що зараз приймається рішення про вступ. Безумовно, ми залишаємось у сфері наших міжнародних зобов’язань, але це той рубікон, який переходить українські Збройні сили та сектор оборони й безпеки для остаточного переведення під стандарти НАТО”, – заявив Петро Порошенко.

На засіданні було також обговорено низку питань щодо виконання оборонних завдань та розвитку військово-промислового комплексу України.

Зокрема, заплановано суттєво удосконалити систему державного управління в цій сфері, визначено конкретні заходи щодо розвитку спроможностей оборонних підприємств із забезпечення Збройних сил України та інших військових формувань сучасним озброєнням та військовою технікою.

Також було розглянуто проблеми з фінансуванням Державного оборонного замовлення та важливих військових програм у зв‘язку з відсутністю законодавчого забезпечення наповнення спеціального фонду Державного бюджету.
У цьому контексті Кабінету Міністрів України доручено вжити невідкладних заходів до вирішення цього питання та забезпечення фінансування сектору оборони і безпеки в повному обсязі.

Читайте також:
Комісія Україна-НАТО: ЗСУ стоять на порозі сумісності з підрозділами країн-членів Альянсу

Тимчук: Американці погрожують припинити підтримку ЗСУ, якщо не буде реформ

Крім того, члени РНБО розглянули питання щодо спеціальних обмежувальних заходів (санкцій) — відповідно до рішення Ради Безпеки ООН було пом‘якшено персональні, спеціальні, економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) до громадян Ірану.

Нагадаємо, як повідомляла “Новинарня”, секретар РНБО Олекандр Турчинов пообіцяв готову концепцію реформування ЗСУ до варшавського саміту НАТО 8-9 липня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна