Комісія Україна-НАТО: ЗСУ стоять на порозі сумісності з підрозділами країн-членів Альянсу

 

НАТО й надалі надаватиме всебічну підтримку Україні у реформуванні її оборонної сфери та посиленні спроможності її Збройних сил. Про це сьогодні під час засідання Комісії “Україна — НАТО” в Брюсселі повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.

Засідання комісії відбулося на рівні глав постійних представництв під головуванням генсека НАТО. Делегацію України очолив міністр оборони України Степан Полторак, повідомляє прес-служба Міноборони з посиланням на Місію України при НАТО.

Єнс Столтенберг підтвердив, що НАТО займає принципову позицію щодо забезпечення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України.
Альянс нарощує взаємодію з Україною, зокрема з надання їй допомоги в рамках існуючих та перспективних проектів та ініціатив співробітництва.

“Трастові фонди, дорадча допомога радників Альянсу в Україні залишатимуться потужними інструментами, що є у розпорядженні НАТО. Альянс закликає Україну продовжувати курс реформ сектору безпеки і оборони, та залишатиметься її надійним партнером у цьому питанні”, – йдеться в повідомленні з посиланням на генсека НАТО.

У свою чергу генерал армії України Степан Полторак поінформував співрозмовника про безпекову ситуацію в Україні, а також про практичні кроки, що здійснюються українською стороною для її нормалізації.

Зазначено, що незважаючи на продовження збройної агресії, яка організована та підтримується Російською Федерацією, українська сторона, за ефективної підтримки партнерів з НАТО, наполегливо продовжує реформування та зміцнення оборонного сектору держави.

Міністр оборони України окреслив практичні заходи, що впроваджуються для нарощування спроможностей ЗСУ та інших складових сектору безпеки і оборони України.
Також у ході засідання Комісії “Україна — НАТО” Степан Полторак ознайомив присутніх зі змістом оборонної реформи, етапи якої будуть відображені в Стратегічному оборонному бюлетені України.

Було наведено часові проміжки та кінцеві результати реформи, та наголошено, що очікуваним результатом оборонної реформи мають стати збалансовані за обсягом завдань і чисельністю Міністерство оборони та Генеральний штаб, ефективні Збройні сили, спроможні проводити операції за можливими сценаріями з протидії загрозам у воєнній сфері.

Представники НАТО засудили агресію Росії та наголосили на необхідності продовження активного пошуку практичних кроків для стабілізації безпекової ситуації в Україні.
Українську сторону було поінформовано про заходи практичної допомоги, що додатково буде надана Україні.

За підсумками засідання Комісії сторони уточнили план спільних дій на період, який залишатиметься до Варшавського саміту НАТО, який відбудеться у липня цього року.

Також сьогодні у штаб-квартирі Альянсу відбулася окрема зустріч генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга та міністра оборони України Степана Полторака.

“Зупинивши подальшу агресію та просування військ Російської Федерації, ми зосередили наші основні зусилля на реформуванні Збройних сил України. Політичне керівництво нашої держави переконане, що майбутнє Українського війська неможливе без міжнародних безпекових організацій, а відтак принципи його побудови мають ґрунтуватись на основних засадах Альянсу”, – наголосив генерал армії України Степан Полторак.

Він зазначив, що ЗС України стоять на порозі створення новітніх збройних сил, які будуть повністю взаємосумісними з підрозділами країн-членів Північноатлантичного альянсу.
Ідеться про оновлену, більш ефективну та боєздатну армію, чий величезний досвід, здобутий за часи протидії агресії з боку Російської Федерації, буде поєднуватись із сучасними принципами демократичного цивільного контролю.

Читайте також:
ВМС України взяли участь у навчаннях за межами Чорного моря вперше з весни 2014 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна