Чорногорія входить до НАТО

 

Усі 28 держав – членів Північноатлантичного Альянсу підписали протокол про вступ Чорногорії в НАТО. Як і планувалося, церемонія підписання відбулася сьогодні під час засідання Північноатлантичної ради НАТО в Брюсселі, повідомляє УНІАН.

Від НАТО підписи під протоколом поставили керівники і представники зовнішньополітичних відомств країн Альянсу. Від Чорногорії – прем’єр-міністр Міло Джуканович.

Повноцінним членом Альянсу Чорногорія стане після того, як протокол ратифікують парламенти всіх держав – учасниць НАТО.

“Відтепер Чорногорія братиме участь в усіх зустрічах НАТО як спостерігач або запрошена країна. Як тільки всі союзники ратифікують протокол, Чорногорія буде запрошена приєднатися до Вашингтонського договору й стати 29-м членом нашого Альянсу”, – сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після церемонії підписання протоколу.

Він також наголосив, що членство в НАТО дасть можливість Чорногорії приєднатися до формування політики Альянсу.

“Це принесе більше стабільності та безпеки в регіон, і тому сприятиме процвітанню. І це буде чітким сигналом, що двері НАТО залишаються відкритими для партнерів, які поділяють та підтримують наші цінності”, – зазначив Столтенберг.

І додав, що “дорога до набуття членства в НАТО не є легкою й Чорногорія ще має вжити певних заходів”. Але вона “показує, що це можливо”.

Як повідомляла Новинарня, раніше Столтенберг не виключив, що Росія вчинить недружні дії у відповідь на вступ Чорногорії до НАТО, і закликав Москву утриматися від такого кроку.

 

Читайте також:
США продовжать зміцнення східного флангу НАТО

Винищувачі-невидимки зі США же в Литві. Грибаускайте: НАТО готове відбити загрози

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна