Трамп і Клінтон зміцнили лідерство перед десятьма заключними “праймеріз”

 

Претендентка на пост президента США від Демократичної партії, сенаторка від Нью-Йорка і колишня держсекретар Гілларі Клінтон учора, 26 квітня, виграла демократичні “праймеріз” у чотирьох штатах – Делавері, Меріленді, Коннектикуті й Пенсильванії. Її суперник, сенатор від Вермонту Берні Сандерс, переміг у Род-Айленді.

У попередньому голосуванні прихильників Республіканської партії Дональд Трамп виграв попереднє голосування в усіх п’яти штатах, де “праймеріз” відбувалися 26 квітня, – Коннектикут, Делавер, Меріленд, Пенсильванія і Род-Айленді, повідомляє CBS News.

Таким чином, у демократів Клінтон може розраховувати на 2155 голосів, Сандерс – на 1355. Для гарантованого висунення потрібна підтримка 2383 делегатів.

У республіканців Трамп на даний час заручився підтримкою 956 голосів делегатів партійного з’їзду, тоді як його головний суперник, сенатор від Техасу Тед Круз – 547.
Для гарантованого висунення в Республіканській партії необхідно мати 1237 голосів.

Напередодні голосування у вівторок Тед Круз і третій претендент від республіканців, губернатор Огайо Джон Кейсік, домовилися співпрацювати проти Трампа, який очолює партійну гонку. Щоб не дати скандальному мільярдеру достроково здобути 1237 голосів учасників партійного з’їзду, котрі дають автоматичне висунення кандидатом у президенти від РП, техаський сенатор і губернатор Огайо вирішили на тих праймеріз, що залишаються, поступитись один одному штатами, де вони мають найбільші шанси на перемогу.
У штабі Круза повідомили, що техаський сенатор сконцентрується на Індіані, натомість Круз розчистить для Кейсіка шлях до перемоги в Орегоні і Нью-Мексико.
Представники Кейсіка зазначили, що Трампа вкрай необхідно зупинити в Індіані, оскільки в цьому штаті переможець отримує всі голоси делегатів для з’їзду. “Віддавши” Крузові Індіану, штаб Кейсіка спрямує свої ресурси на Захід.

Загалом зостається десять штатів, де ще не відбулося попередня голосування за партійних кандидатів. “Праймеріз” в Індіані пройдуть 3 травня, в Небрасці й Західній Вірджинії – 10 травня, в Орегоні – 17-го, у Вашингтоні – 24-го, у решті п’яти штатах, зокрема в Каліфорнії – 7 липня.

Загальнонаціональний з’їзд республіканської партії, де назвуть ім’я офіційного кандидата від РП на президентських виборах, відбудеться у Клівленді 18-21 липня.
Вибори президента призначені на 8 листопада 2016 року.

Майже немає сумніву, що від демократів у “фінал” вийде Гілларі Клінтон, тоді як у середовищі республіканців зберігається інтрига.
Навіть здобуття більшості голосів на “праймеріз” не гарантує Дональду Трампу висування в кандидати від Республіканської партії, адже він не користується підтримкою в середовищі керівників партії.

Нагадаємо, перед вирішальним етапом “праймеріз” та з’їздом ексцентричний мільярдер найняв до свого штабу політтехнолога Пола Манафорта, який раніше консультував екс-президента Віктора Януковича та Партію регіонів.

У ході поточної кампанії керівник “Організації Трампа” та засновник конкурсу краси “Міс Всесвіт” відзначився вже багатьма скандальними виступами. Зокрема Трамп пообіцяв звести мур на всій протяжності кордону між Мексикою та США та вислати з країни 11 мільйонів нелегальних мігрантів, якщо стане президентом Сполучених Штатів. А коли Папа Римський Франциск назвав такий підхід “не християнським”, мільярдер заявив: “Якби Ватикан атакували бойовики “Ісламської держави”, Папа молився б, щоб Дональд Трамп був президентом”.
Крім того, Трампа відзначає більш проросійська позиція, ніж у більшості провідних американських політиків.
Оглядачі зазначають, що Дональд Трамп має бізнес-інтереси в Росії. Як пишуть аналітики, політична позиція Трампа щодо Росії може бути пов’язана з його бажанням отримати сприяння своїм бізнес-проектам з боку офіційної Москви.

Читайте також:
Відкриття первинних виборів у США: лідирують Круз і Клінтон.
Що таке праймеріз і кокуси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна