ГПУ: “Закон Савченко” випустив на волю 6 тисяч осіб, засуджених за важкі злочини

 

Генеральна прокуратура виступає за внесення змін до “закону Савченко” (про зарахування одного дня в СІЗО за два дні позбавлення волі), оскільки вважає його небезпечним для суспільства. Про це агенції “Укрінформ” повідомив заступник генпрокурора Олег Заліско, який відповідає у відомстві за дотримання законності у пенітенціарних закладах.

“Прийняття Верховною Радою цього закону є надто дискусійним і призвело до очевидних негативних наслідків, які нині все ширше висвітлюються у засобах масової інформації, і призводить до жорсткого суспільного резонансу”, – сказав Олег Заліско.

За словами заступника генпрокурора, застосування судами положень цього закону дало можливість достроково вийти на волю та суттєво зменшити строки відбування покарання найбільш небезпечним злочинцям, які вчинили злочини проти основ національної безпеки, убивства, згвалтування, грабежі та розбій.

“При цьому закон не поширився на осіб, які вчинили менш небезпечні злочини і до яких не застосовувалось тримання під вартою”, – зазначив він.

Заліско поінформував, що станом на 15 квітня положення закону було застосовано до 39 496 в’язнів. Окрім колишніх високопосадовців – судді-“колядника” Ігора Зварича та Віктора Лозінського, достроково було звільнено 5 тис. 961 особу, які відбували покарання за тяжкі злочини.
Зокрема, 10 – за злочини проти основ національної безпеки, 832 – за умисне вбивство, 531 – за умисне тяжке тілесне ушкодження, 1120 – за розбій, 863 – за грабіж та 1340 – за крадіжку.

Заступник генпрокурора зауважив, що лише у Вінницькій області з місць відбування покарання на підставі цього закону на волю вийшла 261 людина. Із них 12 вже після звільнення повторно утримуються під вартою за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, у тому числі умисних вбивств.

Як приклад Заліско назвав умисне вбивство двох жінок, тіла яких 16 квітня 2016 року виявлено у місті Ладижин Вінницької області.
“По гарячих слідах кримінальне правопорушення розкрито, зловмисника затримано. Ним виявився 25-річний громадянин, якого в березні 2016 року умовно-достроково звільнено з Піщанської виправної колонії № 59 після застосування до нього закону. Покарання він відбував за вчинення аналогічних злочинів – зґвалтування та умисного вбивства при обтяжуючих обставинах”, – зазначив Олег Заліско.

Як відомо, Верховна Рада 26 листопада 2015 року ухвалила закон авторства Надії Савченко “Про внесення зміни до Кримінального кодексу щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання”, який набрав чинності 24 грудня 2015 року. Це наразі єдиний закон авторства Савченко. Крім неї, ініціаторами проекту виступили Андрій Кожем’якін, Іван Крулько, Микола Паламарчук, Леонід Ємець, Олег Осуховський.
Закон передбачає зарахування одного дня попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Читайте також:
Суддя-колядник Зварич “відкинувся”. Сім років відмотав… ВІДЕО

Апеляційний суд підтвердив, що Лозінський вийде на свободу

Порошенко поговорив із Савченко по телефону. Вона припиняє голодувати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.