Суддя-колядник Зварич “відкинувся”. Сім років відмотав… ВІДЕО

 

Колишній голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич, відомий як “суддя-колядник”, 12 січня вийшов на свободу і повернувся до Львова.
Про це повідомляють “Варіанти” з посиланням на власні джерела в Державній пенітенціарній службі України.

Зварич провів за ґратами майже сім років, понад три з яких – у СІЗО.

Про вихід Зварича з Менської колонії в Чернігівській області, де він відбував покарання (останнім часом – на поселенні), повідомляють також “Вести”, посилаючись на Віктора Зварича, сина судді.

Нагадаємо, кримінальну справу за хабарництво щодо Ігоря Зварича порушили в грудні 2008 року, за часів президента Віктора Ющенка.
Під час обшуків у кабінетах і квартирах голова Львівського апеляційного адмінсуду та його шістьох колег правоохоронці виявили та вилучили 1 млн. доларів і 2 млн. гривень.

Під час затримання Зварич поводився неадекватно, скидав штани, вдавав напади хвороб, намагався викинутися у вікно тощо.
На прес-конференції голова суду заявив, що гроші позичив “у колеги, позикою”, а кошти, знайдені в кабінетах його колег, нібито призначалися на ремонт приміщення суду.
Пан Ігор пояснював, що вилучені гроші йому “засіяли в новий кабінет – хто гривнями, хто копійками, хто доларом”, за що отримав прізвисько “Колядник”.

Суддю підозрювали в одержанні 100 тис. доларів хабара за ухвалення незаконного рішення. Після прес-конференції він ударився “в біги”, певний час переховувався на горищі в будинку своєї тещі, але був затриманий у березні 2009 року.

Тих, хто долучився до викриття Зварича, президент Ющенко нагородив орденами.

20 вересня 2011 року Оболонський суд Києва засудив Ігоря Зварича до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Хабарник неодноразово намагався оскаржити вирок суду, але марно. Зварича прийняла Менська спеціалізована колонія для колишніх суддів та правоохоронців – це так звана “червона зона”. Свого часу тут також сидів екс-міністр МВС Юрій Луценко.

1 липня 2015 року начальник колонії надав Зваричу (за хорошу поведінку) дозвіл на проживання разом з членами його сім’ї в селищі Макошине, де розташована колонія.
У місцях відбування покарання Ігор Зварич написав кілька книг, зокрема “Mein Kampf in Ukraine”.

Підстави звільнення

Президент України 23 грудня підписав закон “Про удосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення в строк покарання”, відомий як “закон Савченко”. Відповідно до цього закону засудженим зараховуватимуть один день, проведений у слідчих ізоляторах, як два дні відбуття покарання. Закон має зворотну дію, адже підпадає під критерії 58-ї статті Конституції України.
Завдяки цьому закону Зварич отримав підстави для того, щоб вийти достроково, адже, враховуючи подвійний термін перебування в СІЗО, відбув уже понад 10 років ув’язнення.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна