Фонд “Відродження”: Слідчі Громадського ТБ у справі офшорів підривають суть свободи слова

 

Міжнародний фонд «Відродження» (український відділ Фонду Сороса) висловив розчарування з приводу реакції журналістів «Слідства.Інфо» на аргументовану критику їхнього розслідування щодо офшорних компаній президента Петра Порошенка.
Про це йдеться в коментарі МФВ, поширеному 11 квітня.

На думку фонду «Відродження», журналістська хвороба «права на абсолютну істину» підриває суть свободи слова, заміщуючи її простором компромату і маніпуляцій.

«Немовби чесна позиція верховного судді, зайнята розслідувачами прихованої корупції, здатна перетворитися на свою протилежність, провокуючи розвиток масової недовіри до інформаційної місії ЗМІ», – застерігають представники фонду.

“Детектор медіа” наводить заяву фонду «Відродження» повністю:

«Розслідування, здійснене журналістами “Слідство.Інфо” Громадського ТБ у партнерстві з Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувальників (ICIJ) та OCCRP, оприлюднило несумнівний факт наявності офшорної компанії, бенефіціаром якої є Президент України. Цьому факту має бути надана справедлива оцінка.

Водночас, запропонована інтерпретація виявлених фактів визвала аргументовану критику з боку експертів, авторитетних журналістів, а також представників провідних громадянських організацій, котрі, як і Громадське ТБ, давно і плідно співпрацюють з Фондом, відстоючи свободу слова в Україні.

Реакція з боку журналістів “Слідство.Інфо” на аргументовану критику розчаровує. Вони вдались до позиції некритичного самовиправдання без жодного натяку на визнання порушення ними журналістських стандартів, а саме маніпулювання фактами (автори розслідування не визнають штучності прив’язки ситуації з офшором Президента до трагедії в Іловайську, не мають доказів виведення активів компанії “Рошен” у відповідну офшорну зону, як і доказів того, що офшор був створений саме для уникнення податків з продажу).

По відношенню до цієї позиції, зайнятої розслідувальниками “Слідство.інфо”, ми вимушені зазначити, що журналістська хвороба “права на абсолютну істину” суперечить не лише принципу збалансованого подання інформації.

Реформи, точний напрям яких на європейські цінності був заданий Майданом, є складними і, інколи, суперечливими. Їх оцінка лише у двох кольорах – “чорного” і “білого” — руйнівні для прогресу країни, оскільки живіть політичний популізм і заохочує агресивну некомпетентність у всіх сферах суспільства.

На хвилі суспільно важливого інтересу до офшорної теми, подальші «викриття» глави держави продовжуються через некритичну публікацію матеріалів політично вмотивованих звинувачень 2003-2004 років, інспірованих тодішнім режимом.

У журналістиці це підриває саму суть свободи слова, заміщуючи таку простором компромату і маніпуляцій. Немовби чесна позиція верховного судді, зайнята розслідувачами прихованої корупції, здатна перетворитися на свою протилежність, провокуючи розвиток масової недовіри до інформаційноі місії ЗМІ.

Як представники фонду Відродження, місія якого є сприяння розвитку відкритого демократичного суспільства, ми заявляємо, що одноосібне право на істину суперечить головній цінності такого суспільства. Ніхто не має такого права. Кожний раціональний аргумент має бути почутим.

Ми висловлюємо надію, що колектив та Наглядова рада Громадського ТБ знайдуть вірний спосіб подолати цю небезпечну хворобу у власному середовищі, щоб запобігти її подальшому розповсюдженню у публічному просторі громадянського суспільства.

Ярема Бачинський
Євген Бистрицький
Тарас Качка
Наталія Лигачова-Чернолуцька
Інна Підлуська
Ігор Семиволос
Ірина Сенюта
Олександр Сушко
Валентина Теличенко»

Читайте також:
“Розкриття офшорів Порошенка – радше його політична відповідальність,
а не юридична”, – “Слідство.інфо”

Як відомо, 3 квітня ЗМІ опублікували велике розслідування, що розкриває причетність багатьох світових лідерів, політиків і відомих людей різних професій до приховування своїх активів в офшорних компаніях Панами. Серед них, крім інших, виявився Петро Порошенко, який після обрання на президентство обіцяв продати корпорацію “Рошен”.
На трьох каналах – «Громадському ТБ», «UA:Першому» та каналі «24» – було показано розслідування програми «Слідство.Інфо» (проект «Громадського ТБ») «Подвійне життя президента» із циклу «Офшори державного рівня» щодо офшорних компаній президента України Петра Порошенка, яке викликало зокрема й професійну дискусію.

5 квітня Редакційна рада «Громадського телебачення» розглянула це дослідження на предмет дотримання редакційних стандартів. На думку редакційної ради, сюжетна лінія подій в Іловайську (на якій акцентується в розслідуванні про офшорні компанії Порошенка) важлива для повного розуміння контексту подій, наведених у розслідуванні. Але стилістика подачі розслідування та надмірне використання архівних кадрів подій на сході України відволікає глядача від суті розслідування про офшори президента, зміщує сприйняття у площину емоцій.

Згодом виконавча директорка «Громадського ТБ» Катерина Горчинська назвала розслідування «Слідства.інфо» щодо президентських офшорів “чесною помилкою”.
“Елементами відповіді повинні стати і підвищення кваліфікації, і структурні зміни в редакції, в тому числі, в редакції “Слідства.інфо“. Я вже розмовляю з партнерами, тренерами, донорами на цю тему», – зазначила вона.

Читайте також:
Порошенко пояснив, чим відрізняється він інших фігурантів Panama Papers

“Ротшильди” отримали “Рошен” у сліпий траст ще в січні – пояснення Rothschild Trust

Штати дали Порошенкові зелене світло щодо панамського офшору

Юристи Порошенка пояснили, що офшор якраз і потрібен
для передачі активу в сліпий траст

Що саме сталося на Громадському ТБ. Висновки члена Наглядової ради

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна