У Порошенка в рамках світової слідчої кампанії знайшли три “офшорки” замість трасту

 

Президент Петро Порошенко досі не передав свої активи у траст, хоча заявляв про початок цього процесу. Однак він почав реструктуризацію активів корпорації “Рошен”, створивши для цього три офшорні компанії.
Про це йдеться у розслідуванні програми “Слідство.інфо” на “Громадському ТБ”, що було оприлюднене вчора, 3 квітня, повідомляє “Левый берег”.

“Фактична передача активів у траст вимагає дотримання значної кількості юридичних формальностей. На даний момент юридичний радник забезпечує дотримання таких формальностей”, – ідеться у відповіді керуючого директора ICU Макара Пасенюка, уповноваженого прес-службою адміністрації президента відповідати на запитання журналістів щодо бізнес-справ Порошенка.

Про траст у листі повідомляється в майбутньому часі.

При цьому журналісти знайшли у власності Петра Порошенка незадекларовану офшорну компанію, яка була створена для переведення кондитерського бізнесу в юрисдикцію Британських Віргінських островів.
Ці висновки “Слідство.інфо” спираються на документи панамської юрфірми Mossack Fonseca, надані анонімним джерелом німецькій газеті Süddeutsche Zeitung. У них були знайдені деталі реєстраційної угоди за участю “Рошен”.

Як випливає з документів Mossack Fonseca, 4 серпня 2014 року старший співробітник юридичної контори Dr. K. Chrysostomides & Co LLC Джордж Іоанну направив до установчого відділу фірми Mossack Fonseca електронного листа з проханням зареєструвати нову компанію в інтересах “людини, пов’язаної з політикою”.

“Ідеться про холдингову компанію для її бізнесу, вона не матиме жодного відношення до її політичної діяльності”, – вказав у листі Іоанну й попросив повідомити, чи візьметься фірма за це доручення.
Через 17 днів установчі документи на компанію “з українським корінням” були подані в реєстраційний департамент БВО.

В якості адреси для нової компанії, названої Prime Asset Partners Ltd. (схожа з назвою української холдингової компанії Порошенка), було обрано будівлю Akara Building, де мають “прописку” тисячі офшорних фірм з усього світу. Єдиним власником став Порошенко, який вказав свою київську адресу. Прикладена до документів копія паспорта підтверджувала, що бенефіціарним власником був саме президент України.

паспорт порошенка

У даних Mossack Fonseca чітко йдеться про те, що Prime Asset Partners відведена роль холдингової компанії для українських та кіпрських структур кондитерської корпорації “Рошен”, а джерелом коштів повинні служити “доходи від комерційної діяльності”.

При цьому президент не вказав свою нову офшорну компанію і “допоміжні” компанії у фінансовій декларації за 2014 рік, що “може бути ще одним порушенням закону”, зазначає “Слідство.інфо”.
Немає відомостей про це і в деклараціях за 2015 рік.

Київська компанія з управління фінансами ICU, яка консультує президента Порошенка, повідомила, що були засновані ще дві структури: CEE Confectionery Investments Ltd. (зареєстрована на Кіпрі у вересні 2014 року) і Roshen Europe B.V. (зареєстрована у Нідерландах в грудні 2014 року).
При цьому холдингова компанія з БВО володіє кіпрською компанією, якій, у свою чергу, належить голландська компанія.

У надісланому електронною поштою листі керуючий директор ICU Макар Пасенюк пояснює, що це пов’язано з тим, що “акції зареєстрованої на БВО Prime Asset Partners Limited не мають номінальної вартості, при цьому в декларації за 2014 рік необхідно було вказувати тільки подібні акції”.
Однак згідно з документами, отриманими OCCRP, від самого моменту реєстрації 21 серпня 2014 року акції Prime Asset Partners Ltd. насправді коштують 1000 доларів, а їх єдиним власником записаний Порошенко.
Загальна вартість акцій її кіпрської “дочки”, CEE Confectionary, становить 2000 доларів, а голландський підрозділ, “Рошен” Europe B.V., має статутний капітал, який становить 85 доларів.

Макар Пасенюк пояснив, що офшорна структура покликана “підвищити привабливість корпорації “Рошен” для інвесторів на випадок продажу.
При цьому в листі Пасенюк також запевнив, що питання з довірчим управлінням не знаято з порядку денного. “Відповідна частка у концерні “Рошен” буде переведена в траст після того, як будуть улагоджені всі юридичні формальності”, – повідомив він.

Нагадаємо, раніше Петро Порошенко заявляв, що передав свою частку “Рошен” у незалежний “сліпий” траст під управлінням іноземного банку.

Читайте також:
За рік доходи Порошенка знизилися в шість разів, – декларація

Найбільший злив в історії журналістики?

Матеріали про іменитих власників великих офшорних компаній, одним із фігурантів яких став Порошенко, 3 квітня одночасно опублікували міжнародні журналісти-розслідувачі й ціла низка великих ЗМІ, повідомляє “Українська правда”.

Як вказується в матеріалах, джерелом відомостей є величезна кількість документів панамської компанії Mossack Fonseca & Co, отриманих з офісу цієї компанії на Британських Віргінських Островах – одному з найбільших офшорних центрів світу.
Компанія Mossack Fonseca & Co надає юридичні та трастові послуги, включаючи реєстрацію офшорних фірм.

Ці документи потрапили в розпорядження німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка їх надала в розпорядження своїх колег з Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ — International Consortium of Investigative Journalists) і Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP — Organized Crime and Corruption Reporting Project).

На OCCRP, серед інших, опубліковані матеріали щодо трьох українців – президента Петра Порошенка, екс-прем’єра Павла Лазаренка і власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура – британського бізнесмена, який живе і веде бізнес в Україні.
Поки що окрема інформація про решту українців, крім цих трьох, не опублікована.

Зокрема, в матеріалі про Захура вказується, що він – “один із двох десятків осіб, пов’язаних з Україною, чиї імена фігурують у величезному масиві документів з офісу компанії Mossack Fonseca & Co”.

У статті про Захура описуються події 1990-х років, пов’язані з газовою корупцією. У цій справі також фігурували колишній прем’єр Павло Лазаренко і майбутній – Юлія Тимошенко, а також компанія “Єдині енергетичні системи України” – ЄЕСУ.

“За час розслідування прокуратура зібрала майже 11 тисяч томів із матеріалами, включаючи сотні фінансових, банківських документів, звітів експертів, висновків аудиторських та податкових перевірок. Проте за минулі роки, залежно від політичної ситуації в Україні, справу то закривали, то відкривали знову. Востаннє її припинили 28 лютого 2014 року”, – сказано в статті.

Також у розслідуванні є багато матеріалів щодо офшорних справ президента Росії Володимира Путіна, знаменитого футболіста Ліонеля Мессі, колишнього прем’єр-міністра Грузії Бідзіни Іванішвілі та інших.

Як зазначається в розслідуванні, опублікованому ICIJ, із Путіним можуть бути пов’язані офшори, обіг по банківських рахунках яких перевищує 2 мільярди доларів.

Як зазначають розслідувачі, безпосередньо з офшорами тісно пов’язаний близький друг Володимира Путіна – Сергій Ролдугін – відомий віолончеліст, народний артист Росії і професор, якого  називають “власником тіньової офшорної імперії з активами в мільярди доларів”.

“Завдяки витоку з компанії-реєстратора Mossack Fonseca (MF) вдалося дізнатися, що пов’язані з віолончелістом компанії оперують не просто мільйонами, а мільярдами доларів: ці офшори могли отримувати гроші від структур, близьких до сім’ї Ротенбергів, Сулеймана Керімова, Олексія Мордашова“, – йдеться у розслідуванні.

Вказані особи заробляли десятки мільйонів рублів на день від сумнівних угод з акціями російських держкомпаній, а потім інвестували ці кошти як у придбання стратегічних активів у країні, так і в особисті (“дозвільні”) проекти, пов’язані з родичами і друзями Путіна.

Зокрема, Ролдугін був власником Sonnette Overseas з Британських Віргінських островів і International Media Overseas (IMO) з Панами.

“У цих компаніях інтереси одного президента представляли підприємці з Санкт-Петербурга Олег Гордін і Олександр Плехов (обидва пов’язані з банком “Росія”). Вони, у свою чергу, були акціонерами Sandalwood Continental і Sunbarn Ltd”, – зазначають журналісти.

У кожного з цих офшорів була своя роль, але разом їх можна вважати частиною однієї схеми.

Джерелами фінансування групи офшорів називають сумнівні позабіржові угоди з акціями найбільших держкомпаній Росії – “Роснефти” і “Газпрому”, “пожертвування” від великих російських бізнесменів та пільгові позики від кіпрського RCB Bank.

“Загальний оборот по банківських рахунках лише Sandalwood Continental склав близько 2 млрд. доларів, а в звітах за 2009 рік вказано, що вартість її активів – 18 млрд. рублів. Обороти інших компаній зі схеми менші, але теж обчислювалися сотнями мільйонів доларів”, – йдеться у розслідуванні.

Частину коштів, які акумулювалися в офшорах, потім інвестували в Росію, вкладення умовно розділили на дві групи – “для відпочинку” і для придбання стратегічних активів.

“У Кремлі відмовилися відповідати на питання, пов’язані з розслідуванням. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков скликав спеціальний брифінг, де попередив про підготовку, на його думку, “атаки на президента”, – зазначають журналісти.

У розслідуванні ICIJ також фігурують речник Путіна Дмитро Пєсков, міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв,  заступник міністра внутрішніх справ РФ Олександр Махонов, син російського олігарха та друга Путіна Ігор Ротенберг, депутати Держдуми, “єдинороси” Віктор Звагельський та Олександр Бабаков, а також племінник секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева – Олексій.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна