П’ятий день сухого голодування Савченко: Кремль не помічає

 

Сухе голодування Надії Савченко в Новочеркаському СІЗО триває п’ятий день: із 6 квітня – наступного дня після того, як набув чинності вирок українській військовій (22 роки позбавлення волі).
Однак Кремль намагається переконати, що ніякого сухого голодування незаконно засуджена українка не оголошувала і не дотримується. Про це сьогодні, 10 квітня, в “Твіттері” написав один з адвокатів Савченко Марк Фейгін.

“Як працює в останні дні кремлівська пропаганда: по-перше, Кремль намагається переконати, що ніякого сухого голодування в Савченко немає. Мовляв, це “дієта”, маніпуляції громадською думкою і т.ін. По-друге, через голосні й закулісні джерела вкидається інфа, що не треба шуміти, скоро все вирішимо. Ось і чотирьох [інших засуджених в РФ українців] скоро відпустимо”, – зазначив Фейгін.

За словами адвоката, крім того Кремль “зображує готовність йти на поступки з обміну (Савченко), хоча публічно не раз казав протилежне”.

“Подивіться, що говорить Пєсков (прес-секретар президента Путіна)… Не зважаючи на те, що Савченко відпустять, параметри договору ще будуть узгоджуватись. І “розвод” публіки для Кремля – важлива частина цієї угоди”, – додав Марк Фейгін.

Напередодні інший адвокат Савченко Микола Полозов заявив, що “до початку сухого голодування ніхто не проводив медичного обстеження стану її організму. Ніхто не може сказати, скільки вона зможе витримати. У СІЗО-3 немає тюремної лікарні, і якщо погіршення здоров’я відбудеться раптово, оперативно допомогти їй ніхто не надасть”, – висловив думку Полозов.

“Українських лікарів до Надії не допустили. Немає ніякої інформації, на якій стадії переговори про допуск до неї німецьких лікарів. Російських медиків сама Надія відмовилася допускати до себе, про що письмово повідомила керівництво СІЗО”, – додав адвокат.

Також Полозов підкреслив, що “будь-які розмови про видачу чи обміні Савченко зараз нічим і ніяк не підтверджуються”.

“Єдиною людиною в Росії, яка здатна прийняти рішення про її подальшу долю є президент Путін. Він мовчить. Все інше – чутки, здогади і спекуляції”, – заявив адвокат.

“Зараз же необхідно зосередити зусилля на допуск до неї незалежних лікарів, які зможуть обстежити її. Інакше, поки політики намагаються домовитися, ми її втратимо”, – наголосив захисник.

Третій адвокат, Ілля Новиков, був у СІЗО в Надії Савченко 8 квітня.

“Аналізи їй останній раз робили 5 квітня, до початку сухого голодування. Нових відтоді не робили, на всі запити відповідають – “за останніми аналізами показники в нормі”. Хоча ні чорта вони не були в нормі вже тоді. Еритроцити не там і не ті. Начальник СІЗО полковник Калганов попередив її сьогодні (8 квітня) вранці, що накаже годувати насильно, якщо буде необхідно. У Надії на цей рахунок свої плани”, – розповідав Новиков.

У присутності цього адвоката в кабінет заходив майор, просив Надію підписати дозвіл передавати її медичні дані в МЗС РФ. “Вона написала відмову – “щоб їм менше було, про що брехати”. Дозволила надавати їх тільки адвокатам і українським консулам”, – повідомив адвокат Новиков.

За словами адвоката, “симптоми зневоднення [в Надії] вже помітні, шкіра у неї суха, язик і ясна білі. У камері цілодобове відеоспостереження”.

“Щоб не давати приводу для спекуляцій “ватним” медіа, вона перестала користуватися душем і підходити до умивальника. Сама вважає, що протримається ще мінімум 4 дні”, – зазначав Ілля Новиков станом на 8 квітня.

Читайте також:
Порошенко з Японії зміг поспілкуватися з Надією Савченко

“Історія полону Надії Савченко” стала окремим сайтом

Реакція на вирок Савченко ЄС, США, ООН та інших міжнародних інституцій

Штати не поміняють Савченко на двох ув’язнених ними злочинців. Але є ще шпигуни

Порошенко пропонує обмін “всіх на всіх”: Савченко на двох ГРУшників

Бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинуватило Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагали засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечувала й оголошувала голодування.
Під час ув’язнення, восени 2014 року, Надія стала народним депутатом за списком ВО “Батьківщина”.
Під час судового процесу в м. Донецьк Ростовської області РФ бранка впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона з 4 березня оголосила сухе голодування. Росія не допустила до Савченко українських лікарів. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пояснив це зухвалою поведінкою Надії в суді та тим, що вона “почувається нормально, займається фізкультурою”.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі, інші міжнародні організації, держави й відомі особи.
10 березня після звернення президента й масових акцій на підтримку Надії в Україні та світі Савченко почала пити воду, а невдовзі – приймати вітамінні суміші.
22 березня суд оголосив вирок Надії Савченко: 22 роки позбавлення волі й штраф 30 тис. рублів.
6 квітня вона оголосила безстрокове сухе голодування з вимогою звільнення й повернення в Україну – “мертвою або живою”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.