Савченко почала останнє сухе голодування

 

Українська військова і народний депутат Надія Савченко, незаконно засуджена в Росії, з 6 квітня починає сухе голодування. Про це написав у “Твіттері” її адвокат Марк Фейгін.

“На жаль, [сестрі Савченко] Вірі не вдалося після нас із Полозовим відрадити Надю від сухого голодування. 6 квітня вона починає!” – написав Фейгін.

У заяві самої Надії Савченко, оприлюдненій напередодні її адвокатом, зазначено, що вона не визнає вироку російського суду.
“На злочинні дії російської влади проти мене і проти України оголошую безстрокове сухе голодування починаючи з 6 квітня 2016 року. Вимагаю негайного повернення мене в Україну! Забороняю мене етапувати будь-куди, окрім України”, – сказано в заяві Надії Савченко.

Нагадаємо, 4 квітня – в останній день оскарження вироку – Надія Савченко відмовилася подавати апеляцію. Відтак вирок щодо неї (22 роки позбавлення волі) 5 квітня набув чинності. Наразі вона перебуває в Новочеркаському СІЗО в Ростовській області РФ.
Компетентні органи України готують документи на адресу російської сторони як про передання Надії Савченко до України для відбування покарання, так і для варіанту її обміну на певних російських громадян.

У коментарі “5-му каналу” адвокат Марк Фейгін висловив думку, що Савченко не етапують під час сухого голодування.

“У цьому немає жодних сумнівів, що вона перестала пити воду – це точно. Завтра я її побачу, дізнаюся, як її стан здоров’я, що там відбувається. Але абсолютно точно, що її не етапують на момент голодування”, – розповів Фейгін.

Адвокат повідомив, що, зважаючи на відсутність альтернативи, Надія Савченко дозволить російським лікарям у СІЗО проводити її огляд, оскільки ані українських, ані німецьких лікарів до неї не пускають.

“В СІЗО є черговий лікар, який вимірює у неї температуру і тиск, але вона не дозволяє російським лікарям брати кров з вени і сечу для аналізів”, – зазначив Марк Фейгін.

Читайте також:
Порошенко з Японії зміг поспілкуватися з Надією Савченко

Бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинуватило Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагали засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечувала й оголошувала голодування.
Під час судового процесу в м. Донецьк Ростовської області РФ бранка впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона з 4 березня оголосила сухе голодування. Росія не допустила до Савченко українських лікарів. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пояснив це зухвалою поведінкою Надії в суді та тим, що вона “почувається нормально, займається фізкультурою”.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі, інші міжнародні організації, держави й відомі особи.
10 березня після звернення президента й масових акцій на підтримку Надії в Україні та світі Савченко почала пити воду, а невдовзі – приймати вітамінні суміші.
22 березня суд оголосив вирок Надії Савченко: 22 роки позбавлення волі й штраф 30 тис. рублів.
Вона оголосила, що 6 квітня, після набуття вироком чинності, оголосить сухе голодування і триматиме його до кінця, щоб повернутися в Україну живою чи мертвою.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.