Порошенко з Японії зміг поспілкуватися з Надією Савченко

Президент Петро Порошенко зв’язався телефоном із генеральним консулом України в Ростові-на-Дону Віталієм Москаленком та через нього поспілкувався із народним депутатом Надією Савченко, незаконно ув’язненою в Росії.

Як повідомляє прес-служба глави держави, Порошенко провів таку розмову, перебуваючи з офіційним візитом у Японії.

Порошенко передав через генконсула слова підтримки Надії Савченко і проінформував її про останні кроки здійсненні ним для її звільнення.

“Перебуваючи з візитом у Японії, тримаю ситуацію зі звільнення Надії під контролем. Справедливість обов’язково восторжествує”, – сказав президент.

У відповідь, як повідомляє прес-служба, українська військова подякувала главі держави за останні кроки, здійснені для її звільнення, а також за лист Марини Порошенко до дружини президента США Мішель Обами.

Нагадаємо, сьогодні набув чинності вирок Надії Савченко22 роки позбавлення волі. Українська сторона не стала оскаржувати цей неправовий вирок.
“Суд – це лише виконавець волі Кремля, і який сенс намагатися щось змінити, розуміючи, з досвіду спілкування з російським правосуддям, що нічого не доведеш?” – передав думку Савченко адвокат Марк Фейгін.
Із 6 квітня має намір поновити сухе голодування, яке буде безстроковим.
Компетентні органи України готують документи на адресу російської сторони як про передання Надії Савченко до України для відбування покарання, так і для варіанту її обміну на певних російських громадян.

Читайте також:
Реакція на вирок Савченко ЄС, США, ООН та інших міжнародних інституцій

Штати не поміняють Савченко на двох ув’язнених ними злочинців. Але є ще шпигуни

Порошенко пропонує обмін “всіх на всіх”: Савченко на двох ГРУшників

Бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинуватило Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагали засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечувала й оголошувала голодування.
Під час судового процесу в м. Донецьк Ростовської області РФ бранка впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона з 4 березня оголосила сухе голодування. Росія не допустила до Савченко українських лікарів. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пояснив це зухвалою повенкою Надії в суді та тим, що вона “почувається нормально, займається фізкультурою”.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі, інші міжнародні організації, держави й відомі особи.
10 березня після звернення президента й масових акцій на підтримку Надії в Україні та світі Савченко почала пити воду, а невдовзі – приймати вітамінні суміші.
22 березня суд оголосив вирок Надії Савченко: 22 роки позбавлення волі й штаф 30 тис. рублів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.