Порошенко пропонує обмін “всіх на всіх”: Савченко на двох ГРУшників

 

Президент Петро Порошенко запропонував Володимиру Путіну негайно обміняти незаконно засуджену в Росії українську військову Надію Савченко на двох російських ГРУшників. Про це йдеться в спеціальній заяві президента України, оголошеній після вироку Савченко в суді міста Донецьк Ростовської області РФ.

“Президент Путін [під час зустрічей у “нормандському форматі”] заявляв, що після так званого “судового рішення” поверне Надію Савченко Україні. Настав момент виконати цю обіцянку. Я в свою чергу готовий передати в Росію двох російських військовослужбовців, затриманих на нашій території за їхню участь у збройній агресії проти України”, – сказав Петро Порошенко, додавши, що судовий розгляд справи спецпризначенців ГРУ ЗС РФ Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва в Києві перебуває на фінальній стадії.

Одразу після завершення судових розглядів “я готовий шляхом відповідних процедур забезпечити їхній (Єрофєєва й Александрова) виїзд до Російської Федерації. Такий підхід відповідає пункту 6 Мінських домовленостей – про обмін “всіх на всіх”. І це має бути зроблено негайно”, – зазначив Порошенко.

“Україна ніколи, – ще раз наголошую, ніколи! – не визнає ані цього судилища, ані так званого “вироку”, який своєю абсурдністю і жорстокістю свідчить про повернення російської юстиції в часи Сталіна-Вишинського”, – сказав президент України.

“Шкода. Нічого навіть віддалено схожого на суд у процесі над Надією Савченко світ не побачив. Це було ганебне судилище, яке країна-агресор влаштувала проти українського Офіцера з великої літери, яка, як і належить, боронила свою землю від ворожих зазіхань”, – заявив президент у своєму виступі.

“Проти всіх, хто причетний до переслідувань Надії Савченко, Олега Сенцова та інших громадян України – українських патріотів-заручників, які незаконно піддаються тортурам на території Російської Федерації, мають бути запроваджені персональні санкції, як українські, так і міжнародні”, – наголосив Порошенко.

За його словами, відсьогодні боротьба за звільнення Савченко “вступає у вирішальну стадію”.

“Я не просто сподіваюся, що Надія Савченко повернеться в Україну – роблю для цього все можливе, і неможливе, здається, теж”, – заявив Петро Порошенко, згадавши, що він неодноразово порушував питання щодо звільнення Надії й інших українських заручників на зустрічах у “нормандському” форматі.

“Сьогодні вся Україна поруч із Надією, її мамою Марією Іванівною і сестрою Вірою. Вірю, що наші спільні зусилля увінчаються успіхом, і Герой України, офіцер українських Збройних Сил повернеться до нас додому, де ми всі її чекаємо. Слава Україні!” – констатував глава держави.

Нагадаємо, Донецький міський суд Ростовської області Росії 22 березня визнав українську військовослужбовицю, народного депутата Надію Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів і призначив покарання у вигляді 22 років ув’язнення в колонії та штрафу в розмірі 30 тисяч російських рублів за незаконний перетин кордону (Савченко викрали й силою вивезли в Росію з України).
Надія заявила, що з 6 квітня відновить сухе голодування і повернеться в Україну або живою – внаслідок обміну чи помилування, або мертвою.

16 травня 2015 року сили АТО затримали після бою в Луганській області двох спецпризначенців ГРУ ЗС Росії – капітана Євгена Єрофєєва і сержанта Олександра Александрова. Під час допиту Єрофєєв зізнався, що очолював диверсійно-розвідувальну групу з 12 осіб, до складу якої входив Александров. Внаслідок нападу цієї групи під Щастям Луганської області загинув військовослужбовець ЗСУ Вадим Пугачов.
Наприкінці серпня 2015 року досудове розслідування стосовно Єрофєєва і Александрова було завершено. Російські ГРУшники обвинувачуються у вчиненні низки злочинів, зокрема, у веденні агресивної війни, створенні терористичної групи, терактах.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.