Список зниклих безвісти, яких ОРДЛО вимагає знайти в Україні: Китай, Пітон, Вог, Стукач…

 

Переговори на рівні гуманітарних підгруп щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, які сьогодні, 6 квітня, відбувалися в Мінську, закінчилися безрезультатно. Про це повідомила у “Фейсбуці” представниця України на переговорах Ірина Геращенко.
При цьому з її слів випливає, що в полоні в “ДНР/ЛНР” залишається щонайменше 114 українських заручників.

“Мінськ. І знову повний деструктив. Два головні питання, які обговорювала сьогодні гуманітарна група в Мінську – це блокування бойовиками роботи КПВВ “Золоте”, відкритого 31 березня й відразу заблокованого, та питання звільнення заручників і пошуку зниклих безвісти”, – написала Ірина Геращенко, яка також є народним депутатом від БПП і уповноваженим президента України з питань мирного врегулювання на Донбасі.

“Ключове питання: заручники і зниклі безвісти. Ми вчергове передали ОБСЄ та іншій стороні списки утримуваних бойовиками [українських] заручників – 114 громадян, це цивільні і військові, які утримуються тільки на окупованих територіях, цей список не включає політв’язнів в РФ. І списки зниклих безвісти – 684 цивільних і військових. І ці наші запити вчергове залишилися без відповіді…” – зазначила Геращенко.

За словами Ірини, протягом року вони – з іншим членом гуманітарної підгрупи з українського боку Віктором Медведчуком – надіслали 58 запитів, натомість отримали лише сім відповідей, у яких немає інформації, де й за що утримують українських громадян.

Серед тих, кого вимагають звільнити з ув’язнення в Україні представники ОРДЛО, Геращенко назвала “жінку, затриману з сумкою тротилу в київському метро”.

“Це зізнання, що на окупованих територіях працюють табори по підготовці терористів?” – риторично запитала учасниця переговорів.

Розповідаючи про списки зниклих безвісти представників бойовиків, яких ОРДЛО вимагає знайти в Україні, Ірина Геращенко зазначила: “Наприклад, там є такі вимоги – Китай, Пітон, Вог, Стукач… Це кликухи чи прізвища? Бо імені – по батькові там немає, як і року народження та іншої інформації, необхідної для пошуку людини”.

“Відверте знущання, яке характеризує ставлення ОРДЛО до трагедій простих людей, що зникли чи загинули в цій, розв’язаній проти України, війні. Нехтування мораллю і мінімальним співчуттям до доль простих людей”, – так учасниця переговорів оцінила позицію сепаратистів “ДНР/ЛНР”.

“Попри всю сюрреалістичність того, що відбувається, ми прагнемо розблокувати процес звільнення і запропонували ОРДЛО звільнити як мінімум 10 українців, які більше року утримуються в полоні. Але поки що бойовики займають деструктивну позицію і шантажують Україну вимогою амністії в обмін на звільнення”, – розповіла Геращенко.

Читайте також:
З полону бойовиків звільнено ще трьох українців

Порошенко посилив експертами переговорні групи в Мінську

П’яний до безпам’ятства боєць ЗСУ забрів у полон до бойовиків і дав інтерв’ю.
ВІДЕО, реакція Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна