Суд над “діамантовими” прокурорами відклали на два тижні. Прокурори дали 23 томи доказів

 

Представники державного обвинувачення звернулися до колегії Голосіївського райсуду з клопотанням про приєднання 23 томи доказів до кримінального провадження щодо так званих “діамантових” прокурорів. Відповідне клопотання сьогодні, 4 квітня, подав прокурор Яніс Симонов.
Суд ухвалив долучити ці докази. Тепер адвокати підсудних мають два тижні на ознайомлення з матеріалами справи, повідомив канал “112 Україна”.

Прокурор Симонов у ході судового засідання озвучив докази винуватості стосовно колишнього заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна, екс-заступника прокурора Київщини Олександра Корнійця і підприємця Валерія Гібаленка.

Представник прокуратури додав, що в ході судового слідства будуть допитані 60 осіб, передає “Укрінформ”.

У свою чергу захист просив допитати 19 осіб, серед яких – колишні заступники генерального прокурора Давид Сакварелідзе та Віталій Касько, якій були першими, хто викрив “діамантових” прокурорів. Суд наразі відмовив у цій дії, назвавши її “передчасною”.

Один із “діамантових прокурорів” Олександр Корнієць заявив журналістам у суді, що заступникам генпрокурора Каську та Сакварелідзе його “замовили”.

“На мою думку, саме Касько та Сакварелідзе отримали замовлення на усунення мене з посади, знаючи, що я мав бути призначеним 6 липня прокурором Київської області”, – цитує Корніця “Українська правда”.

На запитання, хто був замовником його усунення, прокурор відповів: “Були підприємці, зокрема і ті, які видобували незаконно пісок, за що вони звинувачують у закритті начебто кримінального провадження… Ви все побачите у ході судового розгляду”.

Наступне засідання Голосіївського райсуду Києва у справі “діамантових” прокурорів відбудеться 19 квітня. Відповідну ухвалу виніс сьогодні головуючий колегією суддів Дмитро Валігура, задовольнивши клопотання адвокатів.

Як відомо, 21 березня 2016 року почався судовий розгляд по суті справи “діамантових” прокурорів по суті.
Заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу – ч. 5 ст. 27 та ч. 4 ст 368 (пособництво в отриманні службовою особою неправомірної вигоди в особливо великих розмірах). Водночас заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця, окрім тієї ж ч. 4 ст. 368 (хабарництво), обвинувачують також за ч. 1 ст. 263 – зберігання вогнепальної зброї без необхідного дозволу, а також за ч. 1 ст. 359 – придбання та зберігання засобів для негласного отримання інформації.

Корнійця й Шапакіна затримали в ході спецоперації СБУ та ГПУ 5 липня 2015 року. Під час обшуків у них виявлено понад 500 тисяч доларів готівкою, коштовності, цінні папери і незареєстровану вогнепальну зброю. У помешканні Корнійця, серед іншого, знайшли 65 діамантів.
16 липня генпрокурор звільнив з органів прокуратури підозрюваних у хабарництві Корнійця і Шапакіна із позбавленням класних чинів.

Читайте також:
Із ГПУ звільняють слідчих у справі “діамантових” прокурорів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна