Реакція на вирок Савченко ЄС, США, ООН та інших міжнародних інституцій

 

Упродовж вечора й ранку після вчорашнього вироку російського суду українській військовій Надії Савченко надходить реакція закордонних країн та інституцій.

Українка, яку засудили на 22 роки колонії, наразі залишається в Новочеркаському СІЗО Ростовської області та, за словами адвокатів, відмовляється подавати апеляцію, натомість має намір із 6 квітня почати сухе голодування. Рішення про її звільнення чи обмін має ухвалити президент Путін.

Надію Савченко виводять із Донецького міського суду Ростовської області РФ

Надію Савченко виводять із Донецького міського суду Ростовської області РФ

Європейський Союз наполягає на звільненні Росією Надії Савченко. Про це сьогодні, 23 березня, заявила очільниця дипломатії ЄС Федеріка Могеріні.

“Ми продовжуємо приєднувати наші голоси до багатьох інших у всьому світі, які закликають російську владу негайно і беззастережно звільнити Савченко з гуманітарних міркувань, а також у відповідності з “Пакетом заходів щодо реалізації мінських домовленостей” і зобов’язанням за ним звільнити всіх заручників і затриманих осіб, пов’язаних з конфліктом у східній частині України”, – йдеться в заяві Могеріні, яку цитує “Інтерфакс-Україна”.

За її словами, вимога ЄС стосується “всіх інших українських громадян, незаконно затриманих у Росії, в тому числі Олега Сенцова і Олександра Кольченка, яким має бути гарантовано безпечне повернення в Україну”.

Сполучені Штати Америки закликають Росію звільнити Надію Савченко і називають вирок російського суду кричущою неповагою до правосуддя. Про це йдеться у заяві речника Державного департаменту США Джона Кірбі.

“Обвинувальний вердикт і вирок у 22 роки позбавлення волі для Надії Савченко демонструють кричущу зневагу до принципів правосуддя та суперечать зобов’язанням Росії в рамках Мінської угоди”, – йдеться у повідомленні з Вашингтона.

У документі зазначено, що протягом майже двох років Росія незаконно утримує Савченко  за звинуваченнями, які насправді не мають підстав і суперечать її основним правам на законний захист.

“Вона, як повідомляється, перенесла допити, одиночне ув’язнення, і примусову психіатричну експертизу. Надія Савченко заслуговує того, щоб повернутися додому, до своєї сім’ї і друзів, і приєднатися до її колег в Раді для створення кращого майбутнього для своєї країни. Ми знову закликаємо Росію негайно звільнити надію Савченко та інших незаконно затриманих осіб”, – йдеться в заяві речника Держдепу.

Держсекретар США Джон Керрі на зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним в Москві озвучить офіційну позицію Вашингтона про необхідність негайного звільнення Савченко.
Про це йдеться у повідомленні прес-служби президента України за результатами телефонної розмови з віце-президентом США Джозефом Байденом.

Сторони скоординували позиції з метою якнайскорішого повернення Надії Савченко в Україну.
Віце-президент Сполучених Штатів також зазначив, що перша леді США Мішель Обама була зворушена зверненням до неї дружини президента України Марини Порошенко з проханням долучитися до кампанії зі звільнення Надії Савченко.

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Мун висловив стурбованість щодо ситуації навколо народного депутата, української льотчиці Надії Савченко.
Про це він заявив на зустрічі в штаб-квартирі організації з постійним представником України при ООН Володимиром Єльченком, повідомляє прес-служба постпредставництва України в ООН.

“Відзначено, це питання і надалі буде порушуватися ним (генсеком ООН) при зустрічах з російськими високопосадовцями”, – зазначено в повідомленні.
Генеральний секретар запевнив, що Україна може розраховувати на його підтримку.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявляє, що обвинувальний вирок Надії Савченко був винесений за підсумками несправедливого судового розгляду і повинен бути скасований.
При цьому представники Human Rights Watch детально зупинилися на процесуальних і доказових порушеннях, що роблять вирок українці незаконним.

Організація зазначила, що суд відмовився долучити до справи ключові докази захисту та незмінно відмовляв адвокатам у задоволенні важливих клопотань, внаслідок чого захисники Савченко були позбавлені можливості ефективно оскаржувати звинувачення, як того вимагають стандарти справедливого судового розгляду.

“Не вдаючись у деталі, можна сказати, що Надії Савченко не був забезпечений справедливий суд, винесений вирок не обґрунтований і не повинен залишатися в силі, – заявив директор організації по Європі та Центральній Азії Х’ю Вільямсон.

Human Rights Watch зазначила, що суд відбувався на тлі граничного загострення відносин між Москвою і Києвом і в умовах величезного спотворення в Росії інформації про події на Донбасі.
Матеріали, які могли б стати ключовими доказами невинуватості Савченко, були без пояснень або з формальної мотивуванням відкинуті судом.
До їх числа відносяться свідчення експерта, який міг підтвердити, що Савченко була захоплена бойовиками приблизно за годину до обстрілу і, таким чином, не могла в даному епізоді виконувати роль навідника.

Також суд також відмовився долучати до справи свідчення експерта захисту щодо встановлення місцезнаходження мобільних телефонів Савченко, які були при ній на момент захоплення, у той час як така інформація могла б, теоретично, забезпечити її алібі.

Крім того, захисту було відмовлено у клопотанні про виклик у суд водія машини, на якій, за словами Савченко, її перевезли через кордон.

Human Rights Watch також відзначає численні моменти, коли суд ігнорував істотні розбіжності в матеріалах обвинувачення. Так, слідчий Слідчого комітету Росії показав, що Савченко була викликана на допит 23 червня у Воронежі. Проте в документі, датованому 23 червня, той же слідчий вказує, що Савченко перебуває під вартою. На суді слідчий заявив, що просто помилився.

Організація нагадала, що міжнародні договори Росії гарантують право на справедливий судовий розгляд, включаючи право обвинуваченого “допитувати свідків, які свідчать проти нього або мати право на те, щоб ці свідки були допитані, і мати право на виклик і допит його свідків на тих самих умовах, які існують для свідків, що свідчать проти нього”.

Human Rights Watch вважає, що сукупний ефект рішень суду, які виключають допит конкретних свідків, відмови викликати інших свідків, а також обмеження можливостей захисту на перехресному допиті свідків звинувачення і з оскарження доказів обвинувачення призвело до порушення ключового права на справедливий судовий розгляд і поставило під сумнів обґрунтованість і розумність вироку, який не має залишитися чинним.

Організація також зазначила, що глибоко стурбована прецедентом, який був створений у суді над українським кінорежисером Олегом Сенцовим, отримав 20 років за відверто надуманою справою про тероризм.

Читайте також:
Російський суд оголосив вирок Надії Савченко:
22 роки позбавлення волі й штаф 30 тис. рублів

Порошенко пропонує обмін “всіх на всіх”: Савченко на двох ГРУшників

ГПУ почала провадження щодо суддів і прокурорів РФ, які засудили Савченко

СБУ завершила розслідування проти ватажка “ЛНР” Плотницького у справі Савченко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна