День суду над Савченко, який не став останнім. Хроніка

 

Сьогодні в Донецькому міському суді (Ростовська область РФ) відбувався суд у справі незаконно ув’язненої української військової, народного депутата й члена ПАРЄ Надії Савченко, яка з 4 березня тримає сухе голодування.
Планувалося, що сьогодні буде оголошено вирок, а світ сьогодні почує виступ незламної українки. Але засідання з оголошенням вироку перенесли на 21-22 березня. До цього числа Надію не зможуть відвідати ні лікарі, ні консули, ні родичі.

Варто зазначити, що 9 березня – день народження Тараса Шевченка, і за радянських часів у цей день традиційно загострювалося протистояння українських патріотів тоталітарному режиму.

18:50
Міністри закордонних справ Росії Сергій Лавров і України Павло Клімкін обговорили можливість допуску до української військової Надії Савченко українських лікарів.
Як повідомила російська агенція ТАСС, у ході телефонної розмови Лавров підтвердив, що РФ “у порядку винятку” дозволила українським лікарям приїхати до Савченко в СІЗО, але сьогодні стала на заваді їх приїзду. Причиною недопуску українських лікарів стала “зухвала поведінка Савченко” у суді, сказав Лавров.

Що стосується стану здоров’я льотчиці, то він, за словами глави МЗС РФ, “не викликає побоювань”.
“Вона почувається нормально, займається фізкультурою і зноходиться під наглядом російських лікарів”, – заявив Лавров.

12:45
До виголошення вироку Надії Савченко судом РФ побачення з незаконно ув’язненою українською військовою заборонені. До Надії, яка з 4 березня тримає сухе голодування, не пустять також українських лікарів і консулів. Про це повідомив у “Твіттері” адвокат Надії Микола Полозов.

“До 21 березня ніяких дозволів на побачення Донецький міськсуд Ростовської області видавати не збирається”, – зазначив захисник.

Перед цим він підкреслив, що суд відмовився видати дозвіл на побачення сестрі і матері Савченко, а також українським медикам, які їдуть до Новочеркаського СІЗО для обстеження Надії.
“Консулам України також відмовлено у відвідуванні Надії Савченко до винесення вироку!” – обурився Полозов.

“Донецька трійка суддів пішла в дорадчу кімнату, і дозволи на побачення видавати немає кому (офіційна версія суду)”, – пояснив адвокат.

10:55
Група українських лікарів, які виїхали до Росії, аби оглянути Надію Савченко в Новочеркаському СІЗО, досі стоять на кордоні РФ, їх не пропускає російська сторона. Про це журналіст Ірина Ромалійська сказала у прямому включенні на каналі “112 Україна”, пославшись на консула в Ростові Віталія Москаленка.

10:50
Засідання суду вже закінчилося.
Мамі Марії Савченко в залі суду вдалося потримати Надію за руку. “Рука холодна. Надя сказала, що до 21 березня вона, мабуть, не доживе”, – цитує слова матері журналіст “Громадського радіо” Ірина Ромалійська у прямому включенні на каналі “112 Україна”.

За словами журналістки, Надія Савченко сьогодні в суді була не такою жвавою, як на попередніх засіданнях.

10:45
На мітинг за Савченко під російським посольством у Києві наразі зібралося понад сто людей із прапорами України й гаслами, повідомляє канал “112 Україна”. Люди продовжують збиратися. Протест мирний.

10:35
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман переконаний, що народного депутата України Надію Савченко вдасться звільнити. Таку думку він висловив під час спілкування з журналістами на церемонії покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку, яку транслював телеканал “112 Україна“.

“Хотів би сьогодні згадати нашу героїню, народного депутата України Надію Савченко, яка силою духу і мощі бореться з цілим російським режимом. Ми згадуємо це і проводимо паралель з великим Тарасом Шевченком, який теж боровся з Російською імперією. Я глибоко переконаний, що Надя буде звільнена, її дух переможе цілу країну-агресора, оскільки важливо, щоб на стороні переможця була правда. У світі сьогодні багато умов, щоб вирвати Надію з варварських умов”, – заявив Гройсман.

10:30
У Сватовому Луганської області близько 500 активістів проводять флешмоб в підтримку Надії Савченко. Про це повідомив кореспондент в ефірі телеканалу “112 Україна”.

“Сьогодні, в день народження Кобзаря, в Сватовому традиційно проводиться відкритий фестиваль поезії Тараса Шевченка, його початок організатори вирішили трохи посунути в часі і провести флешмоб на підтримку Надії Савченко. Акція проходить біля народного дому “Сватова-Лучка”, на площі біля будинку вже вийшли учасники фестивалю і глядачі, тут зібралося близько 500 школярів, громадських активістів, бійців АТО і просто небайдужих людей. Вони тримають державну символіку, плакати в підтримку української льотчиці і співають український гімн. Загалом, тут зібралися представники ледь не всієї мирної частини Луганської області – 9 територій, районів півночі Луганської області та міст Рубіжне, Лисичанськ, Сєвєродонецьк”, – зазначив журналіст.

10:20
“У Донецькому міському суді Ростовської області Надя співає гімн України, зал підхоплює. Вражаюче!” – адвокат Полозов. Таким чином Надія відреагувала на заяву судді про дату вироку.

10:19
“Суд оголосив дату винесення вироку – 21 і 22 березня”, – адвокат Полозов.

10:18
“Майдану в Росії бути! Я хочу показати своїм прикладом, що в Росії тоталітарний режим можна скрутити в баранячий ріг. Ось моє останнє слово!” – цитує слова Савченко під час засідання “Медіазона“.

Надія встала на лавку і показала суддям середній палець. Після цього суддя зробив їй зауваження.

Надія Савченко суд фак fuck

У суді зачитали останнє слова Савченко, написане нею раніше, до попереднього засідання. В ньому Савченко не визнає ні провини, ні вироку суду.

“Суд вкрав у мене тиждень життя, і у вас є тільки тиждень на винесення рішення, і, може, я до цього рішення доживу. Ви можете зробити красиво і визнати свою помилку, але провину не визнаєте. Ви можете зачитати вирок зараз або завтра, або максимум через тиждень”, – зазначила Савченко до тексту свого останнього слова.

Вона заявила, що продовжує сухе голодування.
“Я продовжу свою суху голодовку, якщо він (вирок) буде більше, ніж за тиждень. Все, спасибі!” – заявила Савченко.

Текст останнього слова Надії Савченко раніше оприлюднила її сестра Віра.
Читайте тут >>>>

10:00
“Надя каже, що в неї почалася гарячка, температура близько 38 градусів. Але виступати в суді має намір, незважаючи ні на що”, – адвокат Микола Полозов.

9:58
Адвокат Полозов опублікував у своєму “Твіттері” фото, підписавши його “Надія зараз”.
Надія Савченко суд 9 березня 2016

9:40
Українських лікарів, які виїхали для огляду ув’язненої Надії Савченко, не пропускають на територію Росії. У даний час вони перебувають на кордоні РФ.
Про це у своєму “Твіттері” повідомив адвокат Савченко Микола Полозов.

Читайте також:
Росія дозволила відвідати Савченко лікарям з України.
МЗС створює штаб координації порятунку

8:20
Мама Надії Савченко щойно приземлилася в Ростові. Про це повідомив у “Твіттері” народний депутат від “Батьківщини” Іван Крулько.

Натомість групу українських парламентаріїв, які їдуть на суд до Донецька Ростовської області, затримали в Москві.

“Нас затримали в “Шеремєтьєво” на 40 хвилин спецслужби, щоб не встигли на рейс. Вилітаємо лише зараз”, – повідомив Крулько.

Ранок 9 березня
Сьогодні в багатьох містах України та світу відбудуться акції на підтримку Надії Савченко (#FreeSavchenko), яка з 4 березня почала сухе голодування на знак протесту проти того, що російський суд відмовив їй в останньому слові і відклав засідання до 9 березня.
У Києві акція розпочнеться об 11.00 біля посольства РФ.

Читайте також:
У Європарламенті створили “список Савченко”
за аналогією з “Магнітським” на чолі з Путіним

У Києві на мітингу за Савченко “Путіна” повісили,
а в Харкові – відрубали голову. ФОТО

Нагадаємо, бійця ЗСУ Надію Савченко в червні 2014 року викрали бойовики “ЛНР” і передали російським спецслужбам, після цього Надію незаконно вивезли до РФ і обвинуватили в убивстві російських журналістів як артилерійську навідницю.
Російське слідство звинувачує Савченко за статтями “вбивство” і “замах на вбивство”. Прокурори вимагають засудити її до 23 років позбавлення волі. Савченко всі звинувачення заперечує.
Раніше Надія Савченко впізнала в одному зі своїх викрадачів Павла Карпова – помічника Владислава Суркова, радника президента РФ Путіна, який курирує сепаратистів на Донбасі.
Після того, як 3 березня суд у Донецьку Ростовської області не надав Надії останнього слова, вона оголосила сухе голодування.
До 8 березня Росія зволікала з дозволом українським лікарям приїхати для огляду Савченко в ЧІЗО Новочеркаська.
7 березня адвокат і консул, які відвідали Надію в СІЗО, заявили, що в бранки періодично виникає тахікардія, порушена терморегуляція, але вона планує виступити з останнім словомна суді, що призначений на 9 березня.
Із заявами з вимогою звільнити Надію виступили Євросоюз, держсекретар США Джон Керрі тощо.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна