“Каракалеві” берети. Як в Ізраїлі в одному бойовому підрозділі служать хлопці й дівчата. ФОТО

 

Коли заходить мова про жінок в армії, серед перших прикладів гендерного рівноправ’я у збройних силах зазвичай наводять Ізраїль, де строкова служба обов’язкова як для хлопців, так і для дівчат.

Хоча насправді ізраїльським жінкам теж довелося виборювати собі право захищати рідну країну нарівні з чоловіками. До кінця ХХ сторіччя вони не мали права обіймати більшість посад, пов’язаних із бойовими діями.
І лише у 2000 році Кнессет ухвалив закон про рівноправ’я у збройних силах, який засвідчує, що жінки мають право служити на будь-яких посадах в Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) нарівні з чоловіками.

Каракаль7

Щоправда, повністю проблему дискримінації це не зняло, і в ЦАХАЛ донині є підрозділи посади, на які жінці з різних причин влаштуватися де-факто неможливо.

Таким плакатом кілька років тому прес-служба ЦАХАЛ привітала жінок-військоослужбовців із 8 березня

Таким плакатом кілька років тому прес-служба ЦАХАЛ привітала жінок-військоослужбовців із 8 березня

“Коли ми беремо жінок на ту чи іншу посаду в армії, ми передусім думаємо про користь для ЦАХАЛу, а вже потім – про рівноправ’я, – наголошує заступник начальника радника Армії оборони Ізраїлю з питань служби жінок Лімор Шабтай.

Каракаль2

За її словами, інколи відмови жінкам обґрунтовані цілком об’єктивними причинами – скажімо, якщо служба передбачає необхідність носити на собі 50 кілограмів обладнання, 60-кілограмову особу на неї просто не візьмуть.

Каракаль-казарма3
Втім, це стосується 60-кілограмової особи будь-якої статі, тож про дискримінацію за гендерною ознакою в даному випадку не йдеться, навіть якщо ображеній претендентці на посаду здається саме так.

Каракаль9

Загалом же Ізраїлю, незважаючи на тиск ортодоксальних груп, вдалося домогтися гендерної рівності в ЗС.
Й одним із символів цього досягнення став знаменитий батальйон “Каракаль”, дві третини бойового складу якого становлять жінки.

Каракаль6
Спершу армійське командування започаткувало експериментальну програму зі створення бойових рот із переважно жіночим складом. Але наплив жінок виявився таким великим, що 2004 року за таким принципом було сформовано перший повноцінний батальйон.

Назвали його на честь степової рисі – каракаля (укр. – “каракал”). У цих красивих хижаків самки зовні фактично не відрізняються від самців.

Каракаль, степова рись

Каракаль, степова рись

У батальйоні діє такий самий принцип – жінки з чоловіками виконують однакові бойові завдання, живуть в однакових умовах і, зрозуміло, носять однаковий одяг, з обов’язковими салатовими беретами й “рудими” черевиками.

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

“Звичайна” строкова служба в армії для дівчат коротша, ніж для хлопців – 24 місяці замість 36 (32 для бойових частин). Але в батальйоні “Каракаль” усі служать три роки, без послаблень.

Каракаль1

Призовники потрапляють у батальйон після піврічної підготовки, включно зі стандартним піхотним курсом молодого бійця.

Каракаль-форма

Головне завдання “Каракаля” як батальйону легкої піхоти, що несе патрульну службу, – охорона південних кордонів Ізраїлю з Йорданією та Єгиптом.
За час існування батальйону його бійці затримали тисячі порушників кордону, контрабандистів, терористів.

Каракаль4

Досвід батальйону “Каракаль” виявився успішним, і кілька років тому за таким самим принципом було сформовано ще один батальйон – “Барделас” (“Гепард”).

Проте стверджувати, що існування змішаних бойових підрозділів обходиться без проблем, було б неправдою.

жінки-цахал

Каракаль11
Головним зовнішнім ворогом емансипації в ЦАХАЛ є ортодоксальні євреї. Рабини неодноразово наголошували на тому, що жінкам в армії не місце, що службою поряд із чоловіками релігійні дівчата порушують заборону на фізичний контакт із представниками чоловічої статі тощо.

Каракаль3
Втім, батальйону “Каракаль” більше дошкуляє внутрішній “ворог”, боротися з яким значно складніше. Принаймні на початку його існування досить часто спалахували скандали навколо “позастатутних відносин”.

Каракаль-казарма1
У 2006 році кількох командирів підрозділів розжалували в єфрейтори й посадили на кілька тижнів у в’язницю за романтичні стосунки з підлеглими солдатками, хоча наміри в чоловіків були серйозні й принаймні один із них планував одружитися зі своєю пасією.

Читайте також:
“Я – патріот України”. Розповідь ізраїльського воїна,
який тренує бригаду легкої піхоти НГУ

Але пізніше дисципліна в батальйоні посилилася й такі випадки стали траплятися значно рідше.

Каракаль-ноші

Звісно, і в “Каракалі”, й в інших частинах, де жінки служать нарівні з чоловіками, бувають і романи між бійцями-дівчатами та хлопцями, й випадки сексуальних домагань…

Проте в керівництві ЦАХАЛ запевняють, що в армії таких випадків не більше, а то й менше, ніж “на гражданці”. І боротьба з ними триває серйозна.
У кожній туалетній кабінці на всіх базах ЦАХАЛу висять координати Центру підтримки військовослужбовців з номерами телефонів, на які можна зателефонувати й анонімно повідомити про домагання (фізичні або словесні), зґвалтування, насильство чи інші проблеми.

Каракаль5
Окрім того, щоб захистити жінок, командування ЦАХАЛ час від часу проводить роз’яснювальні кампанії проти сексуальних домагань в армії.
Наприклад, випускає такі мультики, в яких військовослужбовцям детально пояснюють, чому навіть “безневинні” компліменти колегам-дівчатам можуть мати серйозні наслідки.

У цьому анімаційному ролику військовий розповідає про те, як робив компліменти дівчині, що сподобалася йому на базі. Компліменти ставали щоразу відвертішими, і зрештою дівчина поскаржилася на сексуальне домагання. У підсумку невдаха-залицяльник опинився у військовій тюрмі.

каракаль-мейкап

Але такі прикрі випадки – все ж винятки з правила. Зазвичай чоловіки й жінки в ЦАХАЛ несуть службу на рівних і стають добрими друзями.

Каракаль-привал

А в Армії оборони Ізраїлю – одній із найкращих армій у світі – з кожним роком стає дедалі більше жінок-офіцерів і жінок на посадах, пов’язаних із бойовими діями.

Каракаль8

Каракаль-казарма2

Каракаль10

Відео про будні батальйону “Каракаль”:

Фото: пресс-служба ЦАХАЛу, Reuters, Flash90

Читайте також:
Фотовиставка “Жінки в ЗСУ” у стінах Міноборони: “оксюморон”
і спосіб впливу на генералів

“Марш невидимого батальйону”: Генштаб скасував наказ
про відмову приймати жінок на контракт ЗСУ. ФОТО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.