“Я – патріот України”. Розповідь ізраїльського воїна, який тренує бригаду легкої піхоти НГУ

 

Бригада легкої піхоти Нацгвардії України, яка створюється зараз, є принципово новим та якісним підрозділом українського війська, що несе в собі найкращі риси армії Ізраїлю. Про це в інтерв’ю інтернет-виданню “Мир” розповів ізраїльський військовий Цві Аріелі.
Нещодавно він прийняв українське громадянство та тренує бійців 1 БЛП НГУ на Київщині.

Фото з Facebook Цві Аріелі і Бригади легкої піхоти Національної гвардії України 4Цві Аріелі – уродженець Риги, який ще в дитинстві переїхав до Ізраїлю, у 2003 році я закінчив службу в піхотній бригаді “Голані” армії оборони Ізраїлю, брав участь у бойових діях. Згодом очолював українську філію єврейської молодіжної організації “Бней Аківа”. Потім повернувся до Ізраїлю і вступив на контрактну службу в локальний антитерористичний підрозділ.
Із 2014 року – волонтер, переправляв поранених на лікування до Ізраїлю, також постійно навчає військових в Україні.

1-ша бригада легкої піхоти Нацгвардії зараз організовується й починає вишкіл у Гостомелі під Києвом. За словами Аріелі, “працює штаб – це 150 осіб – і бойова рота. На курсі буде 100-120 чоловік. Хоча бажаючих було більше”.

“Ідейним натхненником всього був Юрій Бутусов (редактор сайту “Цензор.нет”). Він ще з літа «пробивав» цей проект, а курирує цей проект в МВС  заступник міністра Тигран Авакян, не даючи нам «тонути» в критичних ситуаціях”, – розповідає Цві Аріелі.

Бригада легкої піхоти Національної гвардії України на тренуванні

Бригада легкої піхоти Національної гвардії України на тренуванні

Якісні відмінності 1 БЛП НГУ від інших підрозділів Збройних сил України та Нацгвардії – те, що хлопці “дуже добре мотивовані, практично всі були в АТО”. А також термін підготовки: вишкіл 1-ї бригади легкої піхоти триватиме чотири місяці, причому “бійці будуть займатися щодня, по 17 годин на добу”, розповідає інструктор.

“Командир бригади – суперпрофесіонал, служив в “Альфі”, “Омезі”, у 8-му полку спецназу, пройшов АТО. Був в Іраку. Найголовніше – він дуже чесна людина. І він озвучив своє бачення проекту. По-перше, у бійців повинна бути гідна зарплата. По-друге – натовська модель штабу. Там насамперед цінується ініціатива, по всій вертикалі, а не вміння виконувати чужі накази”, – пояснює Цві Аріелі.

“Тому штаб займається в першу чергу аналітичною роботою. Дається, умовно кажучи, наказ захопити такий-то об’єкт, а ось як захопити – про це штаб повинен думати самостійно.
Мені це все здалося дуже цікавим і перспективними. Я впевнений, що це – майбутнє української армії”, – додає ізраїльський тренер.

Фото з Facebook Цві Аріелі і Бригади легкої піхоти Національної гвардії України

В інтерв’ю Цві Аріелі дуже нарікає на стан справ в українській армії, яка всі роки незалежності руйнувалася, в якій генерали не знають військової справи, бо, “в основному, функціонери, що всі роки своєї служби перекладали папірці з одного столу на інший”.

Після початку російської агресії на Донбасі зрушення не є суттєвими.
“За ці два роки я бачив підрозділи, які цілими днями не робили абсолютно нічого. Солдати п’яними ходили, дрова рубали, а вночі – билися. Так, і таке бачив. Я тоді тренував десантників, а поруч стояли мотострільці. Не буду говорити, який саме підрозділ”, – зазначає Аріелі.

За його словами, “в Україні взагалі вся мобілізація неправильно організована. Не можна змусити воювати тих, хто не хоче воювати. Саме тому всі підрозділи армії – починаючи від мотострільців, закінчуючи ВДВ і морською піхотою – це жахливе видовище, насправді. Якби в Ізраїлі службовець армії днем ​​випив горілки, його б посадили в тюрму. І точно виперли б з бойових військ кудись поливати газони. А тут пияцтво – масове явище в армії”.

Цві Аріелі розповідає, що в Ізраїлі мінімальний курс навчання піхотинця – півроку, тоді як в Україні – приблизно місяць, “і навчанням це назвати складно”.
“В Ізраїлі підготовка проходить 18 годин на добу, із сьомої ранку до одинадцятої вечора, в Україні – півдня. У більшості підрозділів – відстріляли кілька магазинів – ось і все навчання. Але ж ці люди потім йдуть воювати”, – бідкається єврейський вояк, який після Революції Гідності прийняв громадянство України.

“Якось я був в окремому розвідувальному батальйоні в Вугледарі. Це глибинна розвідка… Я не міг їх розбудити на зарядку – доводилося командира роти викликати. В Ізраїлі глибинна розвідка – це найбільш підготовлений підрозділ, вони тільки вчаться 20 місяців – перед першим бойовим завданням”, – наводить приклад Цві.

Саме тому він охоче пристав на вишкіл першої бригади легкої піхоти НГУ. “Сьогодні ми починаємо курс підготовки, який триватиме чотири місяці. Для України це прорив”, – каже Аріелі.

За його словами, “бути добровольцем недостатньо. Недостатньо прийти і сказати – «я хочу!». Потрібно довести, що ти хочеш”.

Про принципи підготовки 1 БЛП він розповідає так: “Даємо певні фізичні навантаження. А потім зчитуємо показники… Дуже важливий показник – взаємодопомога. Мало вміти пробігти 20 кілометрів – треба вміти змінювати товаришів, що біжать з ношами. Хто не змінить іншого – не пройде відбір. Або перевірка на чесність: даємо людині можливість самому сказати, скільки разів він віджався, а потім звіряємо показники”.

Тренування бригади легкої піхоти НГУ

Тренування бригади легкої піхоти НГУ

“Можна розвинути будь-яку «фізуху», але людські якості за курс молодого бійця розвинути неможливо. Тому ми повністю відмовилися від радянської системи відбору, яка заснована виключно на фізичних якостях”, – зазначає Цві Аріелі.

Він згадує, що багатьом кандидатам у 1 БЛП було важко пройти відбір, “хоча у нас, за рівнем навантажень, він близький до найлегших за міжнародними стандартами”.

Ізраїльський тренер чотири місяці житиме в наметах з усіма новобранцями – “це перше, чого повинен навчитися боєць”.

“А взагалі, я хочу стати військовослужбовцем української армії. Але про це ще рано говорити. Поки я волонтер”, – зазначає Аріелі.

Він шкодує, що в Україні “немає черги з військовослужбовців інших армій, які готові абсолютно безкоштовно тренувати українських солдатів.

“В Україні таких сьогодні менше, ніж пальців на одній руці…. Я говорю про військовослужбовців із західних країн з потужною і сучасною армією. В Україні в таких людях гостра потреба. І мені дуже приємно, що моя допомога тут реально потрібна. І я це роблю з егоїстичних мотивів, отримуючи від цього задоволення”, – зізнається Цві Аріелі.

За його словами, “є ще один ізраїльтянин, який, я знаю, працює за якусь символічну плату інструктором, тому що теж патріот України”.

“Я хочу служити в цій бригаді (1 БЛП НГУ). Це круто. На моїх очах створюється такий підрозділ, які я бачив в Ізраїлі. Розумієте, вперше з початку війни створюється справжня армія. І – так, я хочу бути учасником успішного проекту. Головне, є політична воля (глави МВС)… І якби ця бригада створювалася в Міністерстві культури – я б пішов працювати в Міністерство культури”, – зазначає Цві Аріелі.

Він зазначає, що було б логічніше, якби такий проект розвивало Міноборони. “Сто відсотків. Але це питання до міністерства оборони. Це міністерство багато чого не робить і того, що має робити”, – констатує Аріелі.

Читайте також:
Університет оборони вперше випустив офіцерів запасу з когорти учасників АТО

Інструктор із ЦАХАЛ переконаний: “Якщо бригада (легкої піхоти) буде створена – це стане проривом. Поступово будуть «рости» командири, «нагору» підуть ті, які пройшли справжню військову підготовку. Абсолютно нові люди очолять генштаб і поступово витиснуть всіх злодіїв, шахраїв і корупціонерів”.

Водночас Цві Аріелі не говорить про “зраду”, а бачить корінь проблем української влади в самому суспільстві.

“Помилково вважати, що в української влади існує якась диявольська каста, яка всім заважає жити. Влада – це відображення всього суспільства. Це система, на жаль. Яку ще не перемогли”, – каже він.

“Війна оголила дуже великі проблеми українського суспільства. Саме тому я тут, і я допомагаю. І бачу величезну віддачу. Величезну подяку від українців, які мою допомогу цінують. Це для мене важливо, – констатує ізраїльятин. – І ще – в Україні сьогодні така ситуація, що країні потрібен кожен, хто не байдужий. Не важливо – українець чи неукраїнець. На ключові посади в державі теж треба ставити тих, кому не наплювати. Тоді щось змінитися”.

Читайте також:
РФ готує масштабну збройну агресію проти України – Турчинов

Новий бюджет США: витрати на оборону Європи від російської агресії зросли в 4 рази

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна