Верховна Рада зірвала декомунізацію в термін, передбачений законом

 

Верховна Рада не перейменувала “комуністичні” населені пункти в термін, установлений законом України “Про осуд комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів і заборону пропаганди їх символіки”.

Цей етап декомунізації мав би остаточно завершитись до 21 лютого 2016 року, однак парламент розійшовся до середини березня, не прийнявши відповідних рішень щодо “населених пунктів і районів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, з урахуванням пропозицій, представлених місцевими органами самоврядування, і рекомендацій Українського інституту національної пам’яті”.

Як повідомляла “Новинарня“, 4 лютого Верховна Рада перейменувала перші 175 населених пунктів у рамках декомунізації. Однак загалом під дію закону підпадає понад 940 населених пунктів.

Після першого перейменування наступний проект з’явився на порядку денному парламенту 18 лютого, однак депутати не змогли розглянути його 18 чи 19 лютого.

Нагадаємо, в інтерв’ю “Новинарні” 2 лютого голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на питання про дедлайни перейменувань зазначав: “Ми наразі націлюємося все-таки встигнути до 21 лютого. Але це залежатиме від роботи Верховної Ради та її оперативності. Тобто коли, яким чином голосуватиме.
Однозначно я спрогнозувати не можу, але ми робимо все від нас залежне, щоб ми вклалися в передбачений термін. Та від нас залежить не все”.

Тепер В’ятрович у коментарі агентству “Українські новини” підтвердив, що парламент не перейменував у строк всі населені пункти, які підпадають під дію декомунізаційного закону. Однак голова УІНП запевнив, що депутати зможуть розглянути це питання на найближчому пленарному засіданні, 15 березня.

За словами Володимира В’ятровича, Комітет ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує парламенту перейменувати в рамках декомунізації ще 814 населених пунктів.
Зокрема, пропонується перейменувати Дніпропетровськ на Дніпро, а Кіровоград  – на Інгульськ.
Нагадаємо, закон не передбачає винятків – перейменовані мають бути міста й селища навіть в анексованому Криму та на окупованій частині Донбасу.

Наразі, на фініші другого етапу перейменувань, сайт УІНП повідомив, що в Запоріжжі “декомунізовано найдовший у Європі проспект”.

“19 лютого на сесії Запорізької міської ради депутати прийняли рішення про перейменування проспекту Леніна на Соборний. За це проголосувало 35 депутатів з 48-ми, що брали участь у голосуванні. Депутати від партії “УКРОП” участі у голосуванні щодо перейменування вулиць і центрального проспекту не брали, вони покинули сесійну залу, пояснивши своє рішення тим, що вирішувати питання – в компетенції міського голови, а не депутатського корпусу”, – інформує УІНП.
Крім того, депутати в Запоріжжі прийняли рішення про демонтаж пам’ятників Леніну та Дзержинському (протягом місяця).

Також стало відомо, що 19 лютого міський голова Чернігова Владислав Атрошенко підписав останнє розпорядження щодо перейменування топоніміки обласного центру відповідно закону про декомунізацію. У Чернігові з’явилися вулиці Гонча, Івана Мазепи, Козацька, Івана Богуна, Мартина Небаби, діячів та вояків часів Української революції 1917-1921 рр. Дмитра Дорошенка, Миколи Міхновського, Євгена Онацького, Романа Бжеського та ін.

етапи декомунізації

Читайте також:
Проміжні підсумки другого етапу декомунізації від УІНП:
лідирує ще не перейменований Дніпропетровськ

Інженери обговорюють два способи ліквідації герба СРСР на Батьківщині-матері

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна