Начальник Генштабу розповів про помилки Дебальцівської операції, згадавши “злив” Семенченка

 

Начальник генштабу Віктор Муженко визнав, що під час битви за Дебальцевський виступ керівництво сектору припустилося кількох помилок.
Про це він розповів в інтерв’ю “Українській правді” для спецпроекту, присвяченого річниці цих подій.

“Багато факторів впливало на ситуацію. Не завжди приймалися адекватні рішення… Наприклад, я заборонив керівництву сектору розподіляти батальйонно-тактичну групу 30-ї бригади на окремі дрібні підрозділи і малими групами відправляти їх на опорні пункти. Бувало, що на одному опорнику знаходилися військовослужбовці двох-трьох різних підрозділів. А це ускладнює управління”, – сказав Муженко.

“Не були взяті під контроль панівні висоти. А це дало б нам більш широкий огляд місцевості і можливість відповідно реагувати на ті чи інші загрози. Це стосувалося і висот в районі Логвинового, річки Карапулька, там знаходяться населені пункти Велике Калинове, Мале Калинове”, – додав НГШ.

“Ще одна помилка – відмова сектору виконати моє завдання і зруйнувати переходи через річку Карапульку. Тільки одна група виконала. Решта переправ лишилися – групи були відкликані сектором. Це дало можливість бойовикам пізніше здійснити маневр, в тому числі й перекинути танки”, – розповів Муженко.

Водночас він зауважив, що до загострення бачили помилки, “і був ряд відповідних розпоряджень, є актування відповідних матеріалів, де вказані недоліки, рекомендації давали, давали засоби посилення”.

“Але маю зауважити, що підозр у тому, що нам дається необ’єктивна інформація – до загострення не було”, – сказав він.

Муженко також наголосив, що під час планування операції з виведення українських сил із Дебальцівського плацдарму тодішній керівник батальйону “Донбас” Семен Семенченко поширив інформацію про маршрути.

“В районі 23:30 17 лютого мені передзвонив президент України і каже: “Я тобі зачитаю деякі тези, ти мені скажеш, це схоже на наш план виводу?” І зачитав. Я говорю: “Так. Фактично один до одного, по напрямках. А звідки це?” – “А, це на “Фейсбуці” [Семенченка]”. Тоді я вийшов на командира 128-ї бригади Шапталу, і нам довелося змінювати маршрути”, – розповів Муженко.

“Буквально нещодавно ми хотіли перевірити цей пост, але він (Семенченко) його змінив. Але це не поодинокий випадок. Я думаю, що оприлюднення шляхів виходу може бути об’єктом дослідження військової прокуратури, кримінального провадження”, – зазначив Муженко.

Читайте також:
“Ворог – червоний”. Генштаб ЗСУ видав просту відеоінфографіку
про суть битви під Дебальцевим

Роковини Дебальцева: Генштаб видав аналіз головної битви 2015-го

Річниця “Мінська-2”: сепаратисти зібрали форум
у Дебальцевому і вимагають “іншої України”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна