Обвинувачений волонтерами капітан ВМСУ подаватиме до суду

 

Представник командування Військово-морських сил України капітан 1-го рангу Олександр Дьяков, чиє прізвище якого фігурує в електронній петиції до президента України представників низки волонтерських організацій з проханням провести перевірку керівників ВМСУ на предмет схильності до державної зради, відповів на звинувачення.

У розміщеній на сторінці ВМС у “Фейсбуці” заяві Дьяков зазначає: «Ви навіть і не зрозуміли, що зробили. Свідомо чи не зовсім. Ви звинуватили весь персонал флоту, який самовіддано виконує свій обов’язок перед Державою Україна. Ви звинуватили всіх у зраді, непрофесіоналізмі».

За словами Дьякова, українські військові моряки «вже пройшли свій “природний відбір”, і не тільки вони, а й їхні сім’ї (мається на увазі під час анексії Росією АРК і Севастополя у 2014 році). «Нам немає чого боятися», – додає він.

Дьяков спростував твердження волонтерів про те, що його рідний брат є командиром одного із кораблів Чорноморського флоту Росії.
Як заявив офіцер, він «такої образи не отримував за все своє життя». «Через це ви (волонтери – УНІАН) образили мою дружину, мою доньку. Ви напряму звинуватили мене у зраді чи у можливій зраді. Брудно», пише капітан 1 рангу. Він також закликав волонтерів знайти час «для вивчення окремо взятого військовослужбовця ВМС (мене включно). А також їх сімей».

Читайте також:
Росія готує загарбаний в України десантний корабель
до використання в Сирії?

Звертаючись до авторів петиції, Дьяков зазначає: «Ступінь мого патріотизму і професіоналізму оцінювати не вам. Честь свою паплюжити не дам».

Як стало відомо УНІАН із джерел у командуванні українських ВМС, Дьяков збирається звернутися за захистом своєї честі і гідності до суду.

Як повідомляла “Новинарня”, представники кількох відомих волонтерських фондів звернулися до президента України Петра Порошенка з проханням очистити флот від сепаратистів і саботажників. Волонтери створили петицію, в якій просять Порошенка звернути увагу на неприпустиму ситуацію в українському флоті.
“Керівні посади тут часто займають люди, які лояльні до Росії і в разі початку повномасштабної війни можуть стати зрадниками. Нас дуже турбує той факт, що наш флот очолює людина, дочка якої, за нашими джерелами, живе в Севастополі і в шлюбі з діючим працівником ФСБ”, – йдеться в тексті петиції.

Відзначається, що за два роки війни в Україні так і не з’явилася концепція розвитку Військово-сорських сил. “Така невизначеність і відвертий саботаж на самому верхньому рівні демотивують моряків. За два роки після кримських подій ми втратили та продовжуємо втрачати патріотичне ядро нашого флоту”, – заявляють волонтери.

У тексті петиції представлені зокрема вимоги: “зробити офіційний запит до СБУ з метою перевірки наведеної інформації. В разі її підтвердження звільнити з посад: Гайдука С. А., Тимчука І. В., Дьякова О. І.; провести переатестацію офіцерського складу ВМС на відповідність трьом вимогам: патріотизм, професіоналізм і непричетність до корупції. Процес переатестації має торкнутися всіх офіцерів штабу ВМС. Також потрібно використання поліграфа (детектора брехні) при переатестації”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна