Прогнати “Гнома”. Волонтери ініціювали петицію до президента задля очищення флоту України

 

“Очистити флот від сепаратистів та саботажників” – електронна петиція з такою назвою з’явилася 11 лютого на сайті президента. Ініціаторами відозви виступили представники відомих волонтерських організацій України – “Повернись живим”, “Народний тил” та “Народний проект – Всеукраїнський центр волонтерів” та ін.

“Пане Президент, ми хочемо звернути Вашу увагу на неприпустиму ситуацію у нашому флоті. Керівні посади тут часто займають люди, які є лояльними до Росії і у випадку початку повномасштабної війни можуть стати зрадниками”, – зазначено в петиції.

“Нас дуже непокоїть той факт, що наш флот очолює людина, дочка якої, за нашими джерелами, живе у Севастополі і знаходиться у шлюбі з діючим працівником ФСБ”, – ідеться в петиції.

Суть претензій щодо командувача ВМСУ у своєму “Фейсбуці” розшифровує один з ініціаторів петиції Роман Балан (Сініцин):

Сергій Гайдук

Сергій Гайдук

“Гайдук Сергій Анатолійович. “Гном”.
Незмінний командувач ВМС України з березня 2014 року.
Питань до нього настільки багато, що ми будемо дозувати. Основне питання: відсутність реформ у ВМС за майже два роки і фактичний розвал флоту.
Поряд із десятками бойових офіцерів-патріотів у ВМС служать відверті зрадники і саботажники. Не тільки Гайдук. Гайдук – вершина айсбергу. Фактажу у нас більш ніж достатньо.
Я чесно не розумію, як ВМС України може командувати людина, донька якої (Рудь Юлія) проживає в окупованому Росією Криму і її чоловік є діючим офіцером ФСБ РФ (ще й зрадником, бо був офіцером СБУ).
Дружина “Гнома” – сестра дружини Якименка. Того, котрий був головою СБУ. Того, котрий “підозрюваний у державній зраді і злочинах проти людства під час подій Євромайдану, переховується в Росії.”
Це лише 1\20 питань до “Гнома”.  Ми будемо ставити ці питання публічно”.

Також у петиції йдеться про заступників Гайдука:

  • “Контр-адмірал Тимчук Ігор Володимирович, перший заступник командуючого ВМС, начальник Одеського гарнізону. В Криму підчас окупації, за нашими джерелами, організовував спільно з кадровою службою ЧФ РФ офіцерські збори та складав списки особового складу для переходу в ЧФ РФ.
  • Капітан першого рангу Дьяков Олександр Іванович, начальник оперативного управління штабу командування ВМСУ. За нашими джерелами, має в Криму брата, Дьякова Євгена Івановича, який служить командиром десантного корабля «Керч», штаб ЧФ РФ”.

Водночас “за два роки війни у нас так і не з’явилась концепція розвитку військово-морських сил. Така невизначеність і відвертий саботаж на самому верхньому рівні демотивують моряків. За два роки після кримських подій ми втратили і продовжуємо втрачати патріотичне ядро нашого флоту”, – вважають ініціатори петиції.

Як приклад “потенційних втрат” вони називають повного кавалера ордена “За мужність” капітана 1-го рангу Едуарда Шевченка, призначення якого на посаду начальника 73-го Центру морських спеціальних операцій блокується особисто Гайдуком.

Серед інших “гріхів” нинішньої верхівки ВМС України у петиції зазначено:

  1. Конфлікт зі стріляниною в Одесі за участі бійців 801 загону ПДСЗ (яких неофіційно називають особистою охороною Гайдука);
  2. Відсутність найменших спроб з відновити військову техніку, виведену з Криму. Ця техніка могла б дуже стати у нагоді підрозділам морської піхоти, які зараз перебуває в зоні АТО і змушені воювати на вантажівках і джипах. Військова техніка в цей час стоїть під дощем в Очакові;
  3. Те, що особисті справи наших моряків (зокрема бійців 73 МЦСО і морської піхоти) лишилися в окупованому Криму й однозначно будуть використані проти нас. На момент виходу з Криму Гайдук уже був на посаді і мав усі можливості, щоб не допустити потрапляння особових справ бійців до рук ворога;
  4. Провалену роботу з НАТО та іншими закордонними партнерами. Зокрема:
    a) в 2015 році Гайдук відмовився підписати запит послу Канади про надання безоплатної допомоги у вигляді водолазного обладнання для Очаківського спецназу на суму 30 млн. дол. США. Через це поставка обладнання для наший військових не відбулась;
    b) у червні 2015 року відмовився від пропозиції Шведського військового флоту про обмін досвідом між штабами флотів через «недоцільність»;
    c) Неодноразово відмовлявся від безоплатного навчання водолазних підрозділів ВМС України як за рахунок волонтерів, так і на безоплатній основі у Франції без обґрунтованих підстав.

“Цей список можна продовжувати і далі. Але навіть поодинці ці факти є достатньою підставою для проведення кадрових рішень у офіцерському складі українських ВМС”, – наголошують ініціатори петиції й відтак вимагають:

  1. “Зробити офіційний запит в СБУ з метою перевірки наведеної інформації. У разі її підтвердження. Звільнити з посад:
    Гайдука С.А., контр-адмірала;
    Тимчука І. В., контр-адмірала;
    Дьякова О.І., капітана першого рангу;
  2. Провести переатестацію офіцерського складу ВМС на відповідність трьом вимогам: патріотизм, професіоналізм і непричетність до корупції. Процес переатестації має торкнутися усіх офіцерів штабу ВМС. Ми вимагаємо широкого використання поліграфа (детектора брехні) під час переатестації. Також ми вимагаємо участі представників громадськості у контролі за процесом.
    Хочемо наголосити, що корабельне “ядро” флоту лишилося в окупованому Криму, а частини та підрозділи, в яких були ці кораблі, вийшли на територію континентальної України. Це дає змогу провести низку кадрових скорочень без зниження боєздатності флоту та дозволить більш раціонально розподіляти наявні фінансові ресурси.
  3. Сприяти призначенню капітана 1 рангу Шевченка Едуарда Григоровича на посаду начальника 73 Центру морських спеціальних операцій”.

Петицію створили:

  • Віталій Дейнега , засновник проекту “Повернись живим”
  • Роман Сініцин, волонтер
  • Юлія Гончарова, волонтер ГО “Народний тил”
  • Максим Рябоконь, координатор проектів організації “Народний проект”
  • Ігорь Федірко, волонтер організації “CombatUA”
  • Тарас Чмут, волонтер “Український мілітарний портал”, зараз служить у лавах морської піхоти
  • Наталія Зейналова, рада волонтерів Міноборони, ГО “Асоціація народних волонтерів України”, ГО “Народна оборона ініціатива”

Станом на 14:10 п’ятниці, 12 лютого, під петицією підписалися 1880 осіб. Щоб її розглянув президент Петро Порошенко, петиція за наступні 90 днів має набрати загалом 25 тисяч підписів.

Читайте також:
Армія та волонтери: час змінити відносини?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна