Вісім партій об’єдналися в тиску на Київраду з вимогою провести вибори райрад. Кличко втік

 

Сьогодні представники київських організацій восьми партій – “Самопоміч”, “Батьківщина”, “Свобода”, “Громадянська позиція”, “Демократичний альянс”, “Республіка”, “Сила людей”, “УКРОП” – об’єдналися під політичною декларацією “щодо відновлення представницьких органів самоврядування у районах Києва та проведення перших виборів до районних рад столиці”.
Текст декларації оприлюднено на сайті “Демократичного альянсу”.

У відозві зазначається, що партії об’єднують зусилля й ресурси з метою створення районних у місті Києві рад із широкими повноваженнями та проведення чесних і прозорих виборів до райрад.

У декларації містяться вимоги до київського міського голови Віталія Кличка та міської ради, серед яких:

  • звернутися до президента України Петра Порошенка з вимогою застосувати надані Конституцією повноваження для припинення проявів спроб узурпувати владу в столиці;
  • приєднатися до судових процесів щодо оскарження ухвали судді Окружного адміністративного суду Києва Олексія Огурцова про відтермінування виборів до районних рад;
  • звернутися до Центральної виборчої комісії з вимогою відновити виборчий процес та призначити нову дату виборів до районних у місті Києві рад не пізніше квітня 2016 року.

“Пасивна позиція Центральної виборчої комісії фактично дозволила (…) узурпацію та легітимізувала новий спосіб згортання місцевої демократії. Втручання судової гілки влади у визначення способу управління містом дискредитує засадничі принципи конституційного ладу”, – ідеться в декларації.

Сьогодні ж відбувся пікет під Київрадою з вимогою підтримати проведення в столиці виборів до райрад.

“Демальянсівці з боєм прорвалися в Київраду. Кличко втік до адміністрації президента. 86 депутатів Київради підтримали колективне звернення політичних партій про проведення районних виборів в Києві без відтермінування”, – повідомляється на сторінці “Демальянсу” у “Фейсбуці”.

Рішення щодо цього наразі перебуває в судовій площині.

Нагадаємо, минулого року міська рада проголосувала за поновлення райрад у Києві, вибори до них було призначено на 27 березня 2016 року. ЦВК оголосила про початок процесу цих виборів із 6 лютого, однак 27 січня і 5 лютого Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення зупинити чинність постанови Центрвиборчкому щодо проведення у столиці виборів до райрад 27 березня. 28 січня ЦВК подала апеляцію на рішення Окружного адмінсуду.
Перед тим райради у Києві було ліквідовано за президентства Януковича в 2010 році.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна