ВООЗ оголосила вірус зіка надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу

 

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила спалах хвороби, викликаної вірусом зіка, надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного масштабу.
Ухвалити таке рішення порекомендував комітет незалежних експертів.

Останніми днями хвороба особливо швидко поширюється у Бразилії, де в серпні мають відбутися Олімпійські ігри і де ця хвороба вже, як вважають, спричинила тисячі вроджених дефектів.

Минулого тижня, 28 січня, генеральний директор ВООЗ Маргарет Чан заявила, що поширення вірусу зіка, який викликає однойменну хворобу, стало “вибуховим”.
Вона також висловила глибоке занепокоєння через перспективи подальшого поширення вірусу комарами, відсутність імунітету до нього в регіонах, уражених ним уперше, а також через те, що проти захворювання не існує щеплень і ліків та швидких діагностичних тестів на цей вірус.

Лихоманка зіка, спричинена цим вірусом, сама по собі не становить значної небезпеки і викликає у хворих незначне підвищення температури або гарячку й погіршене самопочуття, легкий біль у голові, м’язах та суглобах, а також висипи на шкірі і проходить за кілька днів чи за тиждень. Але ця хвороба може спричинити мікроцефалію та пошкодження мозку новонароджених дітей, якщо на неї перехворіє вагітна жінка.

Мікроцефалія (від грец. Μικρός – маленький і κεφαλή – голова) – це значне зменшення розмірів черепа і, відповідно, головного мозку при нормальних розмірах інших частин тіла. Хвороба супроводжується розумовою недостатністю – від нерізко вираженої імбецильності до ідіотії.

Вірус був уперше виявлений ще в 1940-х роках в Африці в мавп, нечасті зараження ним людини були зафіксовані в низці країн Африки й Азії. Після 2007 року він з’явився і в інших частинах світу, зокрема, останнім часом швидко поширюється в Центральній і Південній Америці.

ВООЗ рекомендує жінкам, які планують подорож у ці країни, проконсультуватися з лікарем перед поїздкою і після неї.
Представники влади Колумбії, Еквадору, Сальвадору і Ямайки закликали жінок не вагітніти, поки не вдасться отримати додаткову інформацію щодо цього вірусу.

У Бразилії й Колумбії з листопада минулого року виявлено 3,9 тисячі випадків мікроцефалії у немовлят і 49 випадків смерті немовлят, які мали вроджені вади. У 5 випадках підтвердили наявність вірусу Зіка.

Перший випадок зараження вірусом зіка у Європі зафіксували тиждень тому в Данії: там захворів чоловік, який повернувся із подорожі в Південну й Центральну Америку.

За прогнозами ВООЗ, у цьому регіоні протягом наступного року на хворобу зіка може захворіти від 3 до 4 мільйонів людей, інформує “Радіо Свобода”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна