“Звільнення Бєлгородщини”: добровольці просуваються вглиб області, Маляр відповіла, чи можуть ЗСУ зайти на територію РФ

доповнено

Добровольці “Легіону “Свобода Росії” та “Російського добровольчого корпусу” заявили, що продовжують просуватися вглиб Бєлгородської області.

Про це вранці 23 травня “Легіон” повідомив на своїй сторінці в  Telegram.

“Доброго ранку всім, окрім путінських пособників! Ми зустріли світанок на звільненій території та рухаємось далі”, – ідеться в дописі.

При цьому про які населені пункти йдеться, не уточнено.

Напередодні ввечері стало відомо, що “Російський добровольчий корпус” (у системі ЗСУ) біля міста Грайворон Бєлгородської області затрофеїв бронетранспортер ФСБ Росії БТР-82А.

Тим часом губернатор Бєлгородської області РФ В’ячеслав Гладков заявив, що у Грайворонському окрузі “триває зачистка території”, до якої, за його словами, залучені військові російського міноборони і силові структури.

Загиблих серед мирного населення немає. При цьому губернатор заявив, що 12 росіян поранені. За його словами, в області триває “режим контртерористичної операції”. Фактично відселені жителі Грайворона, Новостроєвки, Горьковського, Безимено, Мокрої Орлівки, Глотового, Гора Подол, Замостя, Сподарюшено.

Гладков закликав місцевих жителів не повертатися поки до своїх домівок.

Фото від учасників рейду “РДК” і “Легіону СР”:

Своєю чергою, у Міноборони України виключили можливість того, що ЗСУ коли-небудь зайде на територію РФ. Там заявили, що ЗСУ звільнятимуть свої території у тих межах, які визнані 1991 року.

“Ми не ведемо війни на чужих територіях. Ми це неодноразово доводили і це говоримо. І, власне, те, як українська армія веде війну, ми показуємо свою цивілізованість.Ми звільняємо свої території у тих межах, які визнані 1991 року.Все, що відбувається всередині Росії, ми можемо спостерігати, що там відбувається. Ми розуміємо, чому так відбувається. Для себе ми розуміємо, що ця ділянка кордону для нас – дуже небезпечна (Бєлгородська область – “Н“)“, – сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі “Сніданку з “1+1”.

Що відомо про події в Бєлгородській області

У понеділок, 22 травня, російські добровольці “Легіону “Свобода Росії” і “Російського добровольчого корпусу” (з системи ЗСУ) почали свою військову операцію в прикордонних районах Бєлгородської області.

Легіон “Свобода Росії” опублікував у в Telegram відеозвернення, в якому заявив, що його військові “повертаються додому для боротьби за свободу від влади”, проти антинародного режиму Путіна. Автори звернення також закликали жителів прикордонних регіонів РФ не чинити опір та не боятися їх.

Бійці “Російського добровольчого корпусу” приблизно в цей же час опублікували відео біля вказівних знаків н.п. Бєзлюдівка, Чуровичі та Любимівка — прикордонних населених пунктів Бєлгородської, Брянської та Курської областей РФ.

Близько 14:00 22 травня “Легіон “Свобода Росії” та “РДК” заявили, що “звільнили” село Козинка Бєлгородської області і зайшли в населений пункт.

При цьому добровольці захопили прикордонний пункт “Грайворон”, село Гора-Подол і просунулися до самого міста Грайворон.

Згодом губернатор Бєлгородської області Гладков підтвердив, що на територію Гайворонського округу зайшла “диверсійно-розвідувальна група ЗСУ” і що ЗС РФ разом із прикордонною службою, Росгвардією та ФСБ вживають необхідних заходів для протидії.

У зв’язку з цими подіями в Бєлгородській області ввели план “Едельвейс” – оголосили загальний збір працівників у всіх відділах поліції регіону та почали евакуацію цивільних.

Речник президента Путіна Дмитро Пєсков заявив, що нібито “метою операції є відведення уваги від того, що Україна нібито втратила місто Бахмут Донецької області”.

Відомо, що росіяни кинули на протидію групам “СР” і “РДК” сили близько двох бригад.

Читайте також:
РосЗМІ пишуть, що більшість жителів прикордоння Бєлгородщини втекли зі своїх домівок

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна