Брюссель намагається протидіяти новим санкціям США щодо Росії

 

У Брюсселі побоюються, що нові санкції США проти Росії нашкодять європейським енергетичним компаніям.

Як пише Financial Times, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер закликав негайно переглянути реакцію Брюсселя, якщо нові санкції США проти РФ завдадуть удару по європейських енергетичних компаніях або іншому бізнесу.

Згідно із отриманою FT запискою, приготованою до засідання Комісії, що відбудеться в середу, 26 липня, Брюссель “має бути готовий діяти протягом кількох днів”, якщо американські заходи будуть ужиті без урахування побоювань ЄС.

У записці вказується, що Брюссель вимагатиме “публічного або письмового запевнення”, що адміністрація Трампа не застосує нові санкції у спосіб, який зашкодить інтересам ЄС.

Інші пункти передбачають використання європейського законодавства для запобігання визнанню або примусовому виконанню американських санкцій в Європі, а також заходи, що відповідають вимогам СОТ.

Ці кроки відображають глибоке занепокоєння з приводу того, що санкційні заходи можуть нашкодити європейським енергетичним компаніям, які беруть участь у проектах, пов’язаних із Росією, включаючи задіяні у будівництві газопроводу “Північний потік-2” між Росією та Німеччиною.

Брюссель має намір стверджувати, що потенційні економічні проблеми, які можуть виникнути в Європі від запланованих санкцій, виходять далеко за рамки одного проекту.
Стверджується, що вони можуть нашкодити “технічному обслуговуванню та модернізації” трубопроводів в Росії, які подають газ в Україну, а також трубопровідним проектам у Каспійському регіоні та розвитку газовидобування біля узбережжя Єгипту.

Крім того, в ЄК зазначають, що “ці заходи можуть вплинути на потенційно велику кількість європейських компаній, які ведуть законний бізнес, відповідно до заходів Євросоюзу, з російськими структурами у залізничній, фінансовій, судноплавній та гірничодобувній галузях”.

 

Нагадаємо, Конгрес США погодив проект посилення санкцій проти Росії, Ірану й КНДР. Очікується, що голосування відбудеться 25 липня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна