Незважаючи на протести, Сенат Польщі схвалив антидемократичну судову реформу

 

Сенат Польщі, попри протести опозиції, затвердив ухвалений раніше Сеймом країни закон про Верховний суд.

Як повідомляє rmf24.pl, вночі з п’ятниці по суботу, о 1:57, Сенат прийняв закон без поправок.
Після 15-годинного обговорення “за” проголосували 55 сенаторів, 23 – “проти”, 2 – утрималися.

Ухвалення закону супроводжувалося масовими протестами перед будівлями Сенату та Верховного суду.

“Цей закон буде шкідливим для прав і громадянських свобод”, – прокоментував рішення Сенату уповноважений з прав людини Адам Боднар, висловивши сподівання, що президент Анджей Дуда накладе вето.

Згідно з ухваленим законом, лобійованим правлячою партією “Право і справедливість”, Верховний суд Польщі підпорядковуватиметься Міністерству юстиції. Глава Мін’юсту зможе самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів, без консультацій із представниками органів правосуддя.

Новий закон, окрім звільнення наявних членів Верховного суду, передбачає створення трьох нових палат ВС і зміну у процедурі призначення суддів – їх тепер обиратимуть у Сеймі.

У законі враховано поправки президента: Сейм обиратиме суддів більшістю 3/5 голосів, глава держави вирішуватиме, хто з нинішніх суддів залишиться у наступному складі Верховного суду і він визначатиме регламент цього суду шляхом прийняття відповідного розпорядження.

Загалом партія “Право і справедливість” змінила три закони – про Верховний суд, Національну суддівську раду і суди загальної юрисдикції. Таким чином, влада хоче “позбутися патологій” у судовій системі країни.

Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це є наступом на демократію та спробою підпорядкувати судову владу виконавчій.

Упродовж останніх днів у різних містах Польщі тривають протести проти запропонованої реформи, зокрема під парламентом країни у Варшаві збиралися мітинги чисельністю 5-10 тисяч осіб.

У Єврокомісії закликали владу Польщі утриматися від змін у судовій системі. Варшава відповіла, що такі заяви Брюсселя є безпідставним втручанням у внутрішні справи країни.

Читайте також:
Екс-міністр юстиції Польщі:
Корупція в Україні – умова існування системи

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна