Мешканці Пуерто-Рико проголосували за те, щоб стати 51-м штатом США

 

Переважна більшість жителів Пуерто-Рико, які проголосували на референдумі 11 червня, бажають, щоб їхня країна офіційно увійшла до складу США на правах 51-го штату.
Про це інформує DW.com

Явка на референдумі в неділю становила лише 23%, а сам референдум носив рекомендаційний характер.
Однак близько 97% із півмільйона тих, хто проголосував, віддали голоси за входження до складу США.
За збереження статусу-кво і проведення ще одного референдуму висловилися по 1,5%.

“Буде вкрай непослідовно, якщо Вашингтон, вимагаючи дотримання демократії в інших частинах світу, проігнорує те легітимне право на самовизначення, яке сьогодні було висловлено на американській території Пуерто-Рико”, – заявив губернатор Рікардо Роселло.

Зараз Пуерто-Рико – острів у групі Великих Антильських – має статус “неінкорпорованої організованої території”, тобто перебуває під управлінням Сполучених Штатів, не будучи їх невід’ємною частиною.

У 2012 році на острові вже був проведений референдум про політичний статус, який пройшов у два етапи. На першому етапі жителі висловилися за зміну політичного статусу архіпелагу. За це проголосували 54% виборців. На другому етапі пуерториканці вибирали новий політичний устрій. Тоді перетворення Пуерто-Рико в 51-й штат США підтримало 61,1% тих, хто прийшов голосувати, 33,3% проголосували за надання архіпелагу статусу суверенної асоційованої держави в союзі з США. Тільки 5,5% підтримали повну незалежність.
Яка тоді становила 78% – 1,88 мільйона виборців із 2,4 млн..

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна