СЦКК передбачає атаки бойовиків – з огляду на анонси сепарЗМІ збройних провокацій з боку України

 

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) попередив про можливі провокації з боку бойовиків “ДНР”, ґрунтуючи свої висновки на інформаційній активності сепаратистів, які заявляють про загрозу наступальних дій і підступів Збройних сил України. Відповідну заяву СЦКК поширено ввечері 9 червня на фейсбук-сторінці прес-центру штабу АТО.

У повідомленні йдеться: “8 червня в ЗМІ Росії, ОРДО та ОРЛО з’явилась інформація представника НЗФ ОРДО Едуарда Басуріна, з посиланням на дані розвідки, що в період з 8 по 12 червня ЗСУ нібито готують «криваву провокацію» в районі Авдіївки.

Далі дослівно мовою оригіналу: «Для этого в район населенного пункта Авдеевка прибыли съемочные группы украинских и иностранных телеканалов, которые должны зафиксировать разрушения в городе… Обстрел украинскими силовиками жилых районов Авдеевки будет производиться с одного-двух направлений. При этом перед применением артиллерии и минометов они попытаются спровоцировать наши подразделения на открытие ответного огня, чтобы зафиксировать данный факт своими съемочными группами… Далее Киев планирует сопоставить полученные кадры с последствиями нанесения огневого удара подразделениями ВСУ по жилым районам города для обвинения ополченцев в гибели мирних жителей».

Подібні інформаційні кампанії ЗМІ ОРДЛО разом з їхніми російськими «кураторами» проводили неодноразово. Автори подібних фейків намагаються переконати цільову аудиторію, що українські , а особливо, іноземні ЗМІ працюють в зоні АТО виключно для того, щоб за розкладом ЗСУ знімати «постановочні кадри» руйнування житлових кварталів та загибелі місцевих мешканців.

Саме такі інформаційні вкидання, як правило, передують реальним обстрілам населених пунктів з боку НЗФ ОРДЛО. В даному випадку вони вже «забезпечили собі алібі» , тому ймовірність, що саме вони обстріляють житлові квартали Авдіївки найближчими днями найвища”, – наголошує СЦКК.

“Зразком подібного креативу” в Центрі назвали ще одну вчорашню “новину” в ЗМІ Росії та ОРДО: “Украинские военные перебросили в населённый пункт Марьинка снайперов-женщин из Грузии… которые ведут себя очень развязно и вызывающе”.

“Автори цього фейку вважають, що саме так повинні поводитися іноземні військові, прибувши в Україну: всіляко демонструвати, що вони, наприклад, з Грузії, ходити населеними пунктами, приміром, зі снайперськими гвинтівками, щоб ніхто не мав сумніву, що вони саме снайпери, а головне – поводитись розв’язно та зухвало, що нібито, властиво грузинським жінкам. Насправді ж, скоріш за все, слід очікувати активізації в цьому районі снайперів НЗФ ОРДО, бо «режисери» вже оголосили, хто буде здійснювати наступні «криваві провокації»”, – сказано у відозві.

“Отже, зрозуміло, що ворог нарощує кампанію зі штампування фейкових повідомлень, намагаючись приховати власні злочини. Зокрема, кілька днів тому в ЗМІ ОРЛО з’явилася історія про те, як група так званих «журналістів» потрапила під артилерійський вогонь біля окупованого селища Фрунзе. Звісно, ворожі пропагандисти забули уточнити, що артилерійський вогонь вели самі бойовики, бо влаштували вони це дійство для власних «піарщиків» з метою створення потрібної телевізійної картинки та виготовлення фейкових телевізійних «новин».

Для створення таких фальшивок бойовики будуть і надалі обстрілювати житлові квартали населених пунктів по обидві сторони від лінії розмежування. Потім їхні та російські «журналісти» будуть використовувати кадри з наслідками цих обстрілів для того, щоб згодом звинуватити сили АТО у порушенні гуманітарного права та досягнутих в Мінську домовленостей”, – констатує українська сторона СЦКК.

Читайте також:
Бойовики на 7 авто не пустили місію ОБСЄ, – Хуг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна