Директор української бібліотеки в Москві Наталія Шаріна засуджена до чотирьох років умовно

 

Міщанський суд Москви засудив до чотирьох років умовно колишню директорку Бібліотеки української літератури в столиці РФ Наталію Шаріну. У понеділок, 5 червня, її визнали винною в “поширенні екстремістської літератури”.
Як передає “Новинарня“, про це повідомляє кореспондент “Дождя” із зали суду.

Час, який Шаріна провела під домашнім арештом – рік і сім місяців, – зарахують до терміну покарання.

За словами Шаріної, вона здивована вироком, а справу проти себе вважає політично вмотивованою.

Суд погодився з версією слідства про те, що Шаріна розклала на полицях бібліотеки кілька заборонених книг і брошур. Зокрема, йшлося про заборонену судом книгу “Війна в натовпі” Дмитра Корчинського. Також Шаріна, як встановив суд, розклала на полицях бібліотеки заборонені в РФ збірки українського поета Дмитра Павличка – “Книга пам’яті”, “Час поезії” і “Голоси мого життя”.
Крім цього, в Бібліотеці української літератури під час обшуків знайшли брошури забороненої Верховним судом РФ української партії УНА-УНСО, які містили заклики до збройної боротьби.

“Під час слідства було проведено дві експертизи – лінгвістична і психологічна. Їх результати показали, що знайдена література формує негативне ставлення до росіян і протиставляє українців та росіян”, – передає “Дождь”.

При цьому суд відмовився задовольнити позов, поданий до Шаріної новим керівництвом Бібліотеки української літератури. У ньому її звинуватили в розтраті 2,1 мільйона рублів.

Держобвинувачення попросило для Шаріної умовний термін – з “урахуванням минулих заслуг і стану здоров’я”.

Адвокат Іван Павлов просив суд виправдати його підзахисну. Винесений вирок він має намір оскаржити.

Наталія Шаріна перебувала під домашнім арештом з жовтня 2015 року – тоді ж її затримали, а в будівлі Бібліотеки української літератури провели обшуки, під час яких знайшли заборонену літературу.

Як писала “Новинарня“, у серпні 2016 року суд відмовився пом’якшити Шаріній запобіжний захід.
Власне судовий процес почався 2 листопада 2016-го.
Під час перевезення в автозаку арештована сильно травмувала хребет.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна