У Москві почався суд у справі директорки української бібліотеки

 

У середу, 2 листопада, Міщанський суд Москви почав розглядати по суті кримінальну справу проти директорки української бібліотеки в столиці РФ Наталії Шаріної. За підсумками першого дня слухань суд призначив наступне засідання у цій справі на 23 листопада.

Як повідомляє “Радіо Свобода“, таке рішення було ухвалено через те, що адвокати підсудної не були готові допитувати свідків.

Перед початком засідання держобвинувач заявила, що директорка Бібліотеки української літератури в Москві Шаріна використовувала своє службове становище з метою “розпалювання ненависті і ворожнечі, а також приниження гідності групи осіб за принципом національності”, інформує УНІАН.

Зокрема, “умисно, усвідомлюючи суспільну небезпеку своїх дій”, організувала можливість отримання для широкого кола читачів бібліотеки низку видань. А саме: книгу Дмитра Корчинського “Війна у натовпі”, яка “містить принизливі характеристики і негативні емоційні оцінки щодо національної групи”.

Крім того, екстремістськими виданнями в РФ названо книгу “Голод в Україні 1946-1947 року, документи і матеріали”; твори Дмитра Павличка “Книга пам’яті”, “Час поезії”, “Голос мого життя”; брошуру “Моя зустріч з УПА”, “Роман Шухевич – командувач УПА”, дитячий журнал “Барвінок” номер 8-10 2015 року, два компакт-диски.

Держобвинувач заявила, що, згідно з висновками різних експертиз, ці видання розпалюють національну ненависть і ворожнечу проти “національної групи – росіяни”, а також спонукають до формування негативних установок проти росіян.

При цьому вона наголосила, що марш “УНА-УНСО”, згідно з експертизою, має “прямі заклики до збройної боротьби”, а всі публікації, які трактують проблеми українського націоналізму, “формують атмосферу ворожнечі до росіян, протиставлення українського та російського етносів”.

Держобвинувач заявила, що Шаріна також звинувачується в розтраті у великому розмірі, оскільки організувала платіжне доручення в 2011 році юридичній фірмі на суму 297 тисяч рублів.

Крім цього, Шаріну звинуватили у незаконному прийнятті на роботу двох працівників та нарахуваннї їм зарплати.

Сама Шаріна винною себе не визнає.

“Жодної вини за собою не відчуваю. Мені незрозуміло, в чому мене звинувачують”, – сказала вона.

Нинішній директор бібліотеки Наталія Вєдєнєєва, яка очолила бібліотеку в січні 2016 року, заявила на засіданні суду, що бібліотека направить цивільний позов до Шаріної, передає “Інтерфакс-Україна”.

Нагадаємо, Шаріна перебуває під домашнім арештом з 30 жовтня минулого року. Її обвинувачують за ст.282 (“розпалювання ненависті або ворожнечі, що прирівнюється до приниження людської гідності”) і ч.4 ст.160 (“привласнення або розтрата, здійснені організованою групою в особливо великому розмірі”) Кримінального кодексу Росії.

Як повідомлялося, 28 жовтня 2015 року у Бібліотеці української літератури пройшов обшук, під час якого слідчі нібито виявили екстремістську літературу. Стосовно директора бібліотеки Наталії Шаріної було порушено кримінальну справу за статтею “розпалювання національної ненависті та ворожнечі”.

5 квітня їй було пред’явлено обвинувачення за статтею про розтрату. Шаріна відкидає всі обвинувачення.
Правозахисний центр “Меморіал” визнав її політв’язнем.

Представники захисту неодноразово заявляли, що слідству в результаті так і не вдалося сформулювати, які саме дії директора бібліотеки розглядаються як злочинні.

Читайте також:
Суд відмовився пом’якшити запобіжний захід директорці Бібліотеки української літератури в Москві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.