Одразу після приходу до влади Трамп намагався зняти санкції з Росії, – ЗМІ

 

Адміністрація президента США Дональда Трампа в перші тижні після його інавгурації в односторонньому порядку намагалася розробити проект зняття санкцій з Росії та повернути Росії дипломатичні дачі в Нью-Йорку і Меріленді, відібрані останніми рішеннями кабінету Обами.
Про це повідомляє Yahoo з посиланням на кількох колишніх співробітників Держдепартаменту.

“Білий дім серйозно розглядав варіант одностороннього зняття санкцій”, – заявив виданню Ден Фрід, який до кінця лютого обіймав посаду координатора санкцій політики в Держдепі.

За його словами, в перші тижні після приходу до влади Трампа він отримав кілька “панічних” дзвінків від чиновників, які повідомили, що їм було доручено розробити проект скасування обмежень щодо Росії.

У відповідь на це деякі представники Державного департаменту США почали закликати лідерів Конгресу прийняти законопроект, який би заблокував можливість зняття санкцій; “Новинарня” про це повідомляла.

Фрід заявив, що сам він, дізнавшись про плани адміністрації Трампа, зв’язався з сенатором Беном Кардіном, членом комітету з міжнародних відносин, закликавши його швидко розробити поправки, які блокують скасування санкцій.

Томаш Малиновський, ще один представник адміністрації Барака Обами, який на той момент щойно покинув пост помічника держсекретаря з прав людини, розповів, що він також брав участь у лобістських зусиллях, аби протидіяти планам Трампа.

“Це була б виграшна з усіх боків ситуація для Москви”, – пояснив Том Малиновський наміри Трампа.

У підсумку 7 лютого сенатори Бен Кардін і Ліндсі Грем представили законопроект, який забороняє Білому дому знімати з Росії санкції без узгодження з Конгресом.

За словами Малиновського, після відставки радника Трампа з національної безпеки Майкла Флінна повернення до питання зняття санкцій викликало б “політичну бурю”.
Флінн залишив свій пост на тлі скандалу, викликаного його грудневими кулуарними переговорами з російським послом в США Сергієм Кисляком.

Представник Білого дому заявив Yahoo, що адміністрація Трампа “продовжує вивчати всі санкції”, і це “стосується не тільки Росії”.

Напередодні газета The Washington Post повідомила про намір влади США повернути Росії дипломатичні дачі в Нью-Йорку і Меріленді. Вони були заблоковані в кінці грудня адміністрацією Барака Обами, який назвав цей крок відповіддю на втручання Росії в президентські вибори в США. Крім цього Обама ввів санкції щодо російських спецслужб і вислав кілька десятків дипломатів.

США запровадили санкції проти Росії в 2014 році через незаконну окупацію й анексію Криму та агресію на Донбасі. Обмеження були введені щодо багатьох фізичних і юридичних осіб, включаючи банки з державною участю.
Трамп під час передвиборної кампанії заявляв про плани поліпшити відносини з Росією заради боротьби з тероризмом.

27 січня ЗМІ повідомили, що Трамп готує указ про пом’якшення санкцій проти Росії. Радник президента США Келліенн Конвей підтвердила, що в новій адміністрації обговорюють послаблення санкцій проти РФ.
Сам Доналтд Трамп після цього витоку інформації заявив, що говорити про скасування санкцій проти Росії зарано.

1 червня Вашингтон запровадив нові санкції – проти “Незалежної нафтогазової компанії”, що належить колишньому главі “Роснефти” Едуарду Худайнатову, її дочірньої компанії “ННК-Приморськнафтопродукт”, а також Ardis-Bearings LLC і її глави Ігоря Мічуріна. Їх звинуватили у зв’язках із владою КНДР.

Читайте також:
Фірма Тіллерсона просить уряд США зробити виняток у санкціях проти РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна