Кличко всупереч громадськості виступив проти перейменування проспекту Перемоги

 

Міський голова Києва Віталій Кличко виступив проти повернення проспекту Перемоги історичної назви Брест-Литовський, хоча така пропозиція отримала схвалення громадськості під час громадського обговорення.

Як передає “Новинарня“, позиція мера з цього приводу висловлена в агітаційному бюлетені “Кличко мер”, який перед травневими святами надійшов у поштові скриньки мешканців Києва.

“Мер Києва Віталій Кличко переконаний, що нині є більш нагальні завдання, аніж перейменовувати проспект перемоги на Брест-Литовський проспект”, – сказано в повідомленні.

Зазначається, що відповідний проект рішення був запропонований депутатами від ВО “Свобода” і наразі проходить обговорення в комісіях Київради.

Сторона Кличка зазначає, що в рамках декомунізації в столиці вже перейменовано 144 вулиці. Наразі триває громадське обговорення щодо нових назв двох вулиць, а щодо шести – розглядають варіанти комісії міської ради.

“Проспект Перемоги до цього переліку не увійшов. Моя думка: розгляд питання про його перейменування – не таке першочергове і невідкладне завдання. В Києві є значна кількість інших проблем, які необхідно розв’язувати”, – наголосив Віталій Кличко.

“До того ж перемога – це широке поняття, я не бачу в цьому політичного забарвлення. перемога нам потрібна і сьогодні. Україні, я маю на увазі”, – заявив Кличко.

Як інформувала “Новинарня“, громадське обговорення щодо перейменування проспекту Перемоги у Брест-Литовський проспект на сайті Київської міської держадміністрації закінчилося 16 січня 2017 року.
Громадськість висловилася на користь повернення магістралі історичної назви (“за” – 888, “проти” – 362).

Перед тим у листопаді 2016 року відповідне організаційне рішення прийняла міська Комісія з найменувань.

проспект Перемоги в Києві

“Навіть якщо проспекту таки повернуть історичну назву, у місті лишаться площа Перемоги, вулиця Перемоги, парк “Перемога” і ще десятки вулиць і об’єктів, названих на честь воїнів Червоної армії. Тоді як Брест-Литовський проспект – це наш, до певної міри, унікальний київський топонім з давньою історією. Це окраса нашого міста. Це назва, знайома і рідна тисячам киян”, – писав прибічник перейменування киянин Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

Проспект у Шевченківському, Солом’янському та Святошинському районах Києва, про який ідеться, відомий з першої половини XIX століття як Житомирське і Києво-Брестське шосе. Із кінця XIX століття, від початку його забудови, мав назву Брест-Литовське шосе, з 1964 року — Брест-Литовський проспект. Сучасну назву “проспект Перемоги” має з 1985 року.

Читайте також:
Московський проспект у Києві перейменували на Степана Бандери.
Проспекту Шухевича поки не буде

Депутат від БПП засудив перейменування Московського проспекту
на честь “нацистського прихвосня Бандери”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна