Ляшко: Президент припинив українське громадянство нардепа Артеменка, це прецедент

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко повідомив про припинення громадянства України народного депутата Андрія Артеменка згідно з підписаним президентом України 29 квітня указом. Про це він повідомив у “Фейсбуці”.

“Це унікальний і перший за 26 років Незалежності випадок, коли державний чиновник відповів за порушення Конституції України, яка передбачає лише одне – українське! – громадянство. Зараз Артеменко і його захисники кричатимуть, що Конституція України забороняє позбавляти громадянства. Позбавляти – так, а припиняти – ні, не забороняє!” – зазначив Ляшко.

За його словами, Артеменка позбавили громадянства “в зв’язку з добровільним набуттям ним у 2005 році громадянства Канади”.

“Тепер ми вимагатимемо, щоб парламент на першому пленарному засіданні 16 травня достроково припинив депутатські повноваження Артеменка”, – підкреслив депутат.

За інформацією Ляшка, вранці в суботу Артеменко вилетів до Відня.

Лідер фракції висловив надію, що після повернення політик здасть український паспорт.

Як раніше повідомляла “Новинарня“, народний депутат від РПЛ Андрій Артеменко нібито передав тодішньому раднику президента Дональда Трампа Майклу Флінну план нормалізації відносин між Україною і Росією, що полягає в довготривалій оренді Криму РФ, та вів про це переговори з російським керівництвом.
Після цього нардепа виключили з фракції Радикальної партії.

18 квітня Генпрокуратура звернулася до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням ініціювати через Державну міграційну службу процедуру втрати українського громадянства Артеменком.

За словами речниці ГПУ, під час розслідування кримінального провадження за фактом вчинення Артеменком державної зради було зібрало достатньо документів, які вказують на те, що депутат отримав громадянство Канади та має паспорт громадянина Канади.

Андрій Артеменко заявляв, що анулював свій канадський паспорт ще в 2014 році та паспортів інших зарубіжних держав не має. Однак громадянство Канади ще діє, визнавав він.

Водночас, варто наголосити, в законі не передбачено механізми позбавлення громадянства України, якщо на те немає згоди особи.

Як писала “Новинарня“, президент Петро Порошенко ініціював прийняття закону про позбавлення громадянства України осіб, які мають громадянство інших держав, однак такий закон ще не ухвалено.

Читайте також:
Щодо “торговця Кримом” Артеменка порушили справу за держзраду.
“Це арештна стаття”

Андрій Артеменко

48-річний Андрій Артеменко почав бізнес на початку 90-х років у Бельгії, потім у Києві торгував сировиною легкої промисловості, а після у США заснував адвокатське об’єднання, яке займалося юридичним супроводом спортсменів, а також їх працевлаштуванням за кордоном.
У 1999 році він очолив футбольний клуб “ЦСКА-Київ”, вважався протеже голови ДУС і “Нафтогазу” Ігоря Бакая.

Артеменко радником Олександра Омельченка, коли той став мером Києва. Навесні 2002 року був арештований та провів у СІЗО понад два роки. Сам він стверджував, що справою про незаконе збагачення на нього тиснули, вимагаючи підписати свідчення проти Омельченка. У жовтні 2004 року Артеменко був звільнений на поруки нардепів, згодом обвинувачення з нього зняли.

У 2006 році він був обраний депутатом Київської міської ради від Блоку Тимошекно. Згодом приєднався до більшості мера Черновецького.

З 2007 року Артеменко створив низку компаній, які займалися вантажними перевезеннями та військовою логістикою, поставляв озброєння та амуніцію в “гарячі точки” в різних країнах.

Під час Євромайдану Артеменко увійшов до штабу Національного опору, що знаходився на другому поверсі Будинку профспілок. Потім приєднався до “Правого сектора”, будучи “фінансовим менеджером” Дмитра Яроша.
Заснував власну партію “Солідарність правих сил”.

На позачергових парламентських виборах у жовтні 2014 року пройшов до парламенту від Радикальної партії Олега Ляшка, будучи 16-м номером у списку.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна